Bæredygtighed

Bæredygtighed er et centralt indsatsområde for FFD. Foreningen arbejder for, højskolerne kan være med til at vise, at aktivt medborgerskab og et stærkt civilsamfund kan blive en løftestang for en bæredygtig udvikling.

Dannelse til bæredygtighed

I 1891 etablerede højskolelærer og fysiker Poul la Cour verdens første el-producerende vindmølle på Askov Højskole. Det blev en meget tidlig start på det, der senere blev kaldt det danske vindmølleeventyr. La Cour både underviste og arbejdede i praksis med sine opfindelser på højskolen.

I dag ser både verden og højskolens virkelighed radikalt anderledes ud, end da La Cours byggede sin vindmølle. Vi lever I en tid, hvor menneskets eksistens ikke med nogen rimelig kan frakobles den natur, der omgiver det og som det er en del af. Om vi vil det eller ej, sætter klimakrisen den kendte sociale, kulturelle og økonomiske orden under pres. Men kernen i højskolens virke er i bund og grund det samme. Gennem en dannelsesbaseret praksis at skabe livsduelige mennesker, der kan navigere i en verden i forandring.

Højskolerne har en unik mulighed for at bidrage til den generelle folkeoplysende indsats inden for klima og bæredygtighed, idet Højskolen som dannelsesrum udgør et laboratorium, hvor eleverne og de, der går ind i højskolens rum, hvis det går godt, lærer at håndtere uvisheden, at navigere i dilemmaer, at handle selvom de ikke ved, hvad resultatet bliver, og at fortsætte selvom en del af forsøgene fejler.

Højskolerne kan være med til at vise, at aktivt medborgerskab og et stærkt civilsamfund kan blive en løftestang for en bæredygtig udvikling.

Nyheder om bæredygtighed

Vis flere

Bæredygtige Højskole Hacks

HØJSKOLE HACK: Lav din egen røgovn af en flyttekasse

Kasper Østergaard underviser i selvforsyning for begyndere på Rødding Højskole. Han giver dig fif til, hvordan du kan lave din egen røgovn af en flyttekasse. Det er koldrygning, som i dette tilfælde er røg fra en smokepin.

HØJSKOLE HACK: Byg et Tiny house i hempcrete - hampebeton

Kan man bruge hamp til noget fornuftigt? Ja, og Danny fra Vestjyllands Højskole giver gode fif til, hvordan du bygger bæredygtigt med hampbeton.

HØJSKOLE HACK: Kunsten at skralde din mad

Theis Scherfig underviser i bæredygtig livsførelse på Uldum Højskole. Han giver gode råd til, hvordan man kan skralde sin egen mad. Husk at gøre det med fornuft. Gå efter frugt og grønt, og det der er pakket ind.

HØJSKOLE HACK: Sådan laver du kornotto

Kornotto er en vegetarisk risotto på korn. Kirsten Høgh Fogt er lærer på Suhrs Højskole. Hun viser dig, hvordan man kan lave bæredygtig form for risotto med korn og Vesterhavsost.

Johannes Schønau
Bæredygtighedskonsulent
Strategiske indsatser

Højskolernes bæredygtighedsindsats og Vekselvirke