I sommeren 2019 fik ungdommen sin egen ø. Det gamle Middelgrundsfort i Øresund ud for København skulle være et sted, hvor unge kunne være med til at skabe fremtiden.
Ungdomsøen skal være platformen for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser. Den skal styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund.
Fra Ungdomsøens vision
Folkehøjskolernes Forening er kernepartner i projektet, som har til formål at gøre unge til aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund.
Øen samler ungdomsorganisationer fra hele landet om aktiviteter, events, kurser og projekter, der motiverer unge til at deltage i samfundets brede fællesskaber. Det er de unge, der bringer indholdet og udvikler og afholder aktiviteterne.
Øen skal derudover være en demokratisk platform, hvor unge møder hinanden på tværs af geografiske og sociale skel.
I tråd med højskolernes kerneværdier
At højskolerne er aktiv part i Ungdomsøen stemmer godt overens med højskolernes generelle engagement i at give unge en stemme og mulighed for at være aktive i samfundet. Det falder også godt i tråd med en af højskolernes kerneværdier, nemlig demokratisk dannelse.
Formanden for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær, er desuden formand for Fonden Ungdomsøens bestyrelse.
Af andre kernepartnere er der Roskilde Festival, Spejderne, Efterskolerne og Dansk Ungdoms Fællesråd. Sammen repræsenterer parterne 670.000 medlemmer.