Højskolen er et hjem, en skole og en arbejdsplads, hvor elever og ansatte indgår i faglige og sociale relationer med hinanden. Relationerne er ofte kendetegnet af åbenhed og nysgerrighed, og mange ser højskoleopholdet som en mulighed for at lære sig selv og andre at kende.
Højskolen har derfor et særligt potentiale for også at bidrage til elevernes seksuelle dannelse på en måde, der både giver viden og erfaringer til den enkelte og til fællesskabet i spørgsmål om fx grænsedragning og samtykke.
Til dette potentiale hører pædagogiske overvejelser. Hvordan skaber vi et trygt og udviklende rum for alle? Hvordan klæder vi hinanden på til at agere sammen? Hvor er vi enige om, at grænserne er? Og hvad gør vi, hvis grænser overtrædes? Det er et område, der rent pædagogisk set er fyldt med dilemmaer og stærke holdninger.
Med denne indsats ønsker FFD at sætte fokus på seksuel dannelse, dels ved at skabe en ramme for samtaler højskolerne imellem, men først og fremmest på den enkelte højskole, dels ved at yde den bedst mulige vejledning og juridisk rådgivning i spørgsmål relateret hertil.
Samværspolitik, forebyggelse og håndtering af krænkelser
Seksuelle krænkelser kan have en juridisk, arbejdsretlig og pædagogik dimension. FFD bestræber sig på at kunne rådgive i forhold til alle tre dimensioner. Den juridiske drejer sig om, hvad der ifølge loven er ulovligt. Det arbejdsretlige handler om, hvilke rammer institutionen stiller op, formuleret i f.eks. en personalehåndbog eller i en code of conduct. Det pædagogiske handler om, hvordan den enkelte skole med udgangspunkt i sit værdigrundlag skaber rammen for den enkeltes og fællesskabets seksuelle dannelse.