Deltager på dialogmøde for vejledere: Vi skal ikke kun tænke i den unges tilværelse her og nu på højskolen

Publiceret 16-02-2023

I marts afholder Højskolerne sine årlige dialogmøder for vejledere på tværs af uddannelses-og vejledningsinstitutioner. Møderne giver indblik og unik erfaringsudveksling på tværs, siger viceforstander Julie Hauge.

Dialogmøderne er årlige regionale møder henvendt til vejledere fra højskoler, videregående uddannelser, Studievalg Danmark, ungdomsuddannelser med flere. Arkivfoto.

Af Mette Skov Hansen

Hvordan sikres der gode rammer for den kollektive vejledning af unge, og har coronatiden skabt nye udfordringer for vejlederne?

Det er en af højskolernes vigtigste opgaver at hjælpe og vejlede elever, som har det svært eller er sårbare. Det arbejde får man mange spændende inputs til på møderne.

Julie Hauge, Gerlev Idrætshøjskole

Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive drøftet på Højskolernes dialogmøder for vejledere, som afholdes i marts i henholdsvis Jylland og Sjælland.

Dialogmøderne er årlige regionale møder henvendt til vejledere fra højskoler, videregående uddannelser, Studievalg Danmark, ungdomsuddannelser med flere, og de har til formål at give indblik og sikre erfaringsudveksling.

Dette skal være med til at styrke samarbejdet på tværs af vejledningsinstanser og understøtte gode overgange for unge i det danske uddannelsessystem.

Et særligt indblik

En af dem, der har været med på kurserne flere gange, er Julie Hauge, der er viceforstander på Gerlev Idrætshøjskole. Hun har faktisk været med til møderne ”alle de gange, jeg har kunnet.”

Jeg synes, det er meget meningsfyldt og interessant at deltage i dialogmøerne. Og jeg tror med fordel, at vejledere fra flere højskoler kunne deltage.

Julie Hauge, Gerlev Idrætshøjskole

”Jeg synes, det er meget meningsfyldt og interessant at deltage i dialogmøerne. Og jeg tror med fordel, at vejledere fra flere højskoler kunne deltage. For det er en af højskolernes vigtigste opgaver at hjælpe og vejlede elever, som har det svært eller er sårbare. Det arbejde får man mange spændende inputs til på møderne,” siger hun.

Dette sker ifølge Julie Hauge blandt andet gennem de spændende oplæg. Hun husker for eksempel indlæg om unges udsathed fra Krogerup Højskoles forstander, Rasmus Meyer, og lærer på Silkeborg Højskole Christian Hjortkjær. Og så var en gruppe unge et år inviteret med for at dele deres oplevelser.

Vigtig erfaringsudveksling

Også erfaringsudvekslingen på møderne fylder meget for Julie Hauge.

Det er både givende at kunne høre, hvordan vejledningen fungerer på andre højskoler, og at få de større perspektiver.

Julie Hauge, Gerlev Idrætshøjskole

”Jeg synes altid, jeg kommer hjem med nye vinkler og ny inspiration. Man har samtaler, der sætter tanker i gang. Det er både givende at kunne høre, hvordan vejledningen fungerer på andre højskoler, og at få de større perspektiver,” siger hun med henvisning til, at vejledere fra mange forskellige institutioner deltager på møderne.

”Det giver et større billede af, hvor ungdomskulturen befinder sig, og det gør, at man ikke kun tænker i den unges tilværelse her og nu på højskolen, men forstår at have fokus på overgangene. Det synes jeg også, vi skal kunne. Det er vigtigt at have alle de redskaber, vi kan, til at forstå vores elever, når de kommer ind ad døren. Det skaber et større fundament.”

Tag en kollega med

I år deltager Julie Hauge som noget nyt sammen med en kollega. Noget, hun også vil opfordre andre højskoler til at overveje.

Det er fint at være af sted alene, men når vi er to, kan vi lettere vende det, vi har hørt, og tage det med tilbage til højskolen.

Julie Hauge, Gerlev Idrætshøjskole

”Det er fint at være af sted alene, men når vi er to, kan vi lettere vende det, vi har hørt, og tage det med tilbage til højskolen. Jeg tror også, jeg vil anbefale andre at tage to af sted. Nogle gange hører man forskellige ting,” siger hun.

Dialogmøde for vejledere

Højskolernes årlige dialogmøder for vejledere er regionale møder henvendt til vejledere fra højskoler, videregående uddannelser, Studievalg Danmark, ungdomsuddannelser, med flere.
Med udgangspunkt i et bredt tema vil der blive lagt op til debat og erfaringsudveksling på tværs af vejledningsinstanser, for at styrke samarbejde og understøtte gode overgange for unge i det danske uddannelsessystem.
Læs mere om dialogmøderne her og om dialogmødet 2019, som havde temaet "mangfoldighed i vejledningen” og om dialogmødet fra 2021 med titlen "Ungdom under pres?"

Læs mere her.

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes