PRESSEMEDDELELSE

Højskolerne udgiver nyt materiale: Sådan formulerer man en samværspolitik

Publiceret 07-03-2022

Hvad skal der til for at sikre de gode rammer for samvær, og hvordan forebygger man krænkelser på landets højskoler? Folkehøjskolernes Forening har lavet et nyt inspirationsmateriale til, hvordan man udformer en samværspolitik

Det nye materiale kan både findes online og som en fysisk folder.

Hvordan skaber man et trygt og udviklende miljø på landets højskoler? Kan lærere og elever blive klædt bedre på til at agere sammen, og hvordan tager man samtalen om grænser og overskridelsen af dem?

Det er nogle af de spørgsmål, som et nyt samværsmateriale fra Folkehøjskolernes Forening skal hjælpe landets højskoler med at besvare.

Med materialet ønsker FFD at sætte fokus på seksuel dannelse og yde den bedst mulige vejledning og juridiske rådgivning i spørgsmål relateret hertil.

Andreas Harbsmeier, udviklingschef

I materialet kan man blandt andet finde inspiration til at udvikle og implementere en samværspolitik, til at håndtere brud på samme og til at opbygge et godt beredskab på den enkelte højskole.

Højskoler kan bidrage til elevers seksuelle dannelse

Ifølge udviklingschef i FFD Andreas Harbsmeier er materialet blevet efterspurgt af højskolerne den seneste tid, da det er et dilemma-fyldt område.

”Det er godt at have en snak om, hvad rammerne skal være for samværet på ens højskole, og hvad en eventuel samværspolitik kan indeholde. Med materialet ønsker FFD at sætte fokus på seksuel dannelse og yde den bedst mulige vejledning og juridiske rådgivning i spørgsmål relateret hertil,” siger han og tilføjer, at højskolerne derudover har et særligt potentiale til at bidrage til elevernes seksuelle dannelse.

På højskolen er samværet og fællesskabet omdrejningspunktet for det hele, og relationerne er ofte kendetegnet af åbenhed og nysgerrighed. Derfor er det indlysende vigtigt at kunne have en samtale om grænser og forskelligheder.

Andreas Harbsmeier, udviklingschef

”På højskolen er samværet og fællesskabet omdrejningspunktet for det hele, og relationerne er ofte kendetegnet af åbenhed og nysgerrighed. Derfor er det indlysende vigtigt at kunne have en samtale om grænser og forskelligheder.”

Samværspolitikken er forskellig fra skole til skole

Mange højskoler har i dag allerede en formuleret samværspolitik, der rammesætter lige netop deres skoles ønsker for fællesskabet, så den flugter med højskolens værdigrundlag. Mange skoler har dog også et ønske om enten at udvikle eller videreudvikle deres nuværende politik og se på deres beredskab i forhold til krænkelser. 

En samværspolitik vil være forskellig fra skole til skole. Med det nye materiale håber FFD, at de skoler, der ønsker at formulere en samværspolitik, får et godt udgangspunkt for selv at arbejde med det.

Læs mere om FFD's arbejde med seksuel dannelse her.

Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent
Kommunikation

Presseansvarlig