Hvad og hvordan
En samværspolitik beskriver regler og rammer for samvær i et fællesskab, og har til formål at forebygge seksuelle krænkelser og uønsket seksuel opmærksomhed. Den gælder for alle på skolen, både ansatte og elever (herudover kan emnet også behandles særskilt for ansatte i medarbejderhåndbogen, se mere her). En samværspolitik formulerer fælles regler og retningslinjer for, hvad godt samvær er på højskolen, og hvordan man forholder sig, de overskrides. En samværspolitik skal være let tilgængelig og et dokument, alle er bekendt med indholdet af. Se mere under “Implementering og justering”.
Formålet med at have en samværspolitik flugter med højskolens overordnede formål om at undersøge vilkårene for at være til og være sammen. Det giver derfor samværspolitikken mening og substans, når den udvikles som en forlængelse af både højskolebevægelsens frihedsideal og af den enkelte skoles værdi-grundlag. Højskoler er frie, men en betingelse for frihed er ansvar, og at man tager hensyn til hinanden. Udvikling af en samværspolitik kan på den måde også fungere som en anledning til at genbesøge værdigrundlaget og dets betydning og lade det sætte et konkret aftryk.
Det er ledelsen, der “ejer” og er afsender på samværspolitikken. Den bør dog altid drøftes af elever og ansatte i samråd, da der er tale om fælles spilleregler på skolen. Det sikrer også et ejerskab, og at samværspolitikken bliver udbredt på skolen. Se mere under “Implementering og justering”.