Tavshedspligt og underretningspligt
Forvaltningslovens bestemmelser om tavshedspligt er – ligesom Straffelovens bestemmelser om samme – gældende for alle skolens ansatte og bestyrelsesmedlemmer (Forvaltningsloven, kapitel 8). Lovgivningens bestemmelser om tavshedspligt er generelle og har til formål at beskytte enkeltpersoner mod, at fortrolige eller følsomme oplysninger om dem bliver givet videre til andre. En oplysning er fortrolig, når det er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.
Når det drejer sig om personsager, gælder tavshedspligten. Det kan dreje sig om fx oplysninger om politiske, forretningsmæssige, religiøse, seksuelle og strafbare forhold. Desuden må oplysninger om interne familieforhold – stridigheder, selvmordsforsøg og ulykkestilfælde – heller ikke videregives.
Videregivelse af oplysninger og samtykke
Oplysninger af fortrolig karakter må kun videregives til en anden forvaltningsmyndighed, når:
- den, oplysningen angår, udtrykkeligt har givet samtykke.
- det følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov, at oplysningen skal videregives.
- det må antages, at oplysningen vil være af væsentlig betydning for myndighedens virksomhed eller for en afgørelse, myndigheden skal træffe.
Oplysningen kan videregives, hvis personen, som oplysningen angår, udtrykkeligt har givet sit samtykke. Ved samtykke forstås enhver frivillig, specifik og informeret viljestilkendegivelse, hvorved den, oplysningen angår, indvilger i, at oplysningen videregives. Et samtykke kan tilbagekaldes.
Underretningspligt
Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen (Serviceloven, kapitel 27, § 154).
Nærmere rådgivning
Lovgivning omkring tavshedspligt og underretningspligt bør forvaltes under hensyntagen til konteksten og den enkelte situation. FFD anbefaler derfor, at du kontakter specialkonsulent Jakob Hvenegaard på jha@ffd.dk, tlf. 4022 8725 for at få rådgivning om, hvordan den konkrete situation håndteres bedst muligt.