Sidste år stiftede Folkehøjskolernes Forening en pulje, som skulle hjælpe unge ukrainere på højskole i Danmark. Målet var, at eleverne kunne få redskaber, der gav dem håb for fremtiden og hjalp dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter.
Fra højskolerne ved vi, hvor meningsfuldt det er at kunne tilbyde ukrainske unge ophold. De unge fortæller selv, hvordan de udover tryghed og hjemlighed oplever at få ro til at finde sig selv og til at finde mod og vilje til at kæmpe for deres land og den genopbygning, der kommer.
Betina Egede Jensen, generalsekretær i FFD
Det seneste år har omkring 60 unge været på højskole takket være Ukraine-stipendiet, og det er nu muligt at søge igen til forårsholdet.
Støtte fra fond
Ukraine-stipendiet blev stiftet af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, FFD, i månederne efter Ruslands invasion af Ukraine og var i første omgang støttet via en indsamling.
I efteråret valgte Entreprenør Marius Pedersens Fond at donere 250.000 kroner til puljen, og det efterfølgende forår donerede fonden samme beløb igen.
Nu har fonden også valgt at donere penge, så der kan komme elever på højskole i foråret og efteråret 2024.
Kulturudveksling og demokratisk dannelse
Målet med Ukraine-stipendiet er at støtte den demokratiske udvikling i Ukraine. Foreningen håber, at de unge på højskolen får demokratiske værktøjer og motivation til at være med til at ændre situationen i deres eget hjemland efter opholdet. Derudover giver stipendierne mulighed for kulturel udveksling på højskolerne.
Efter opholdet skal de studerende indsende en skriftlig rapport om, hvordan de har haft gavn af deres tid på folkehøjskolen, og hvordan de har til hensigt at bruge deres danske erfaringer i fremtidige aktiviteter.
Betina Egede Jensen, der er generalsekretær i FFD, er meget taknemmelig for, at Entreprenør Marius Pedersens Fond endnu engang har valgt at støtte initiativet.
”Fra højskolerne ved vi, hvor meningsfuldt det er at kunne tilbyde ukrainske unge ophold. De unge fortæller selv, hvordan de udover tryghed og hjemlighed oplever at få ro til at finde sig selv og til at finde mod og vilje til at kæmpe for deres land og den genopbygning, der kommer. Det er rørende og barske fortællinger, vi får, og de bidrager også med et stærkt perspektiv for de danske elever på højskolerne.”
Stipendierne kan ansøges af folkehøjskolerne på vegne af de enkelte studerende, og midlerne vil blive udbetalt til folkehøjskolerne. Fristen for ansøgninger til foråret er 13. oktober.
Læs mere om Ukraine-stipendiet her.