Højskoler kan igen søge støtte til ukrainske højskoleelever

Publiceret 26-09-2023

Entreprenør Marius Pedersens Fond har endnu engang doneret penge til en pulje, der hjælper ukrainske unge på højskole i Danmark. Ansøgningsfristen er 13. oktober.

Sidste år stiftede Folkehøjskolernes Forening en pulje, som skulle hjælpe unge ukrainere på højskole i Danmark. Målet var, at eleverne kunne få redskaber, der gav dem håb for fremtiden og hjalp dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter.

Fra højskolerne ved vi, hvor meningsfuldt det er at kunne tilbyde ukrainske unge ophold. De unge fortæller selv, hvordan de udover tryghed og hjemlighed oplever at få ro til at finde sig selv og til at finde mod og vilje til at kæmpe for deres land og den genopbygning, der kommer.

Betina Egede Jensen, generalsekretær i FFD

Det seneste år har omkring 60 unge været på højskole takket være Ukraine-stipendiet, og det er nu muligt at søge igen til forårsholdet.

Støtte fra fond

Ukraine-stipendiet blev stiftet af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, FFD, i månederne efter Ruslands invasion af Ukraine og var i første omgang støttet via en indsamling.

I efteråret valgte Entreprenør Marius Pedersens Fond at donere 250.000 kroner til puljen, og det efterfølgende forår donerede fonden samme beløb igen.

Nu har fonden også valgt at donere penge, så der kan komme elever på højskole i foråret og efteråret 2024.

Kulturudveksling og demokratisk dannelse

Målet med Ukraine-stipendiet er at støtte den demokratiske udvikling i Ukraine. Foreningen håber, at de unge på højskolen får demokratiske værktøjer og motivation til at være med til at ændre situationen i deres eget hjemland efter opholdet. Derudover giver stipendierne mulighed for kulturel udveksling på højskolerne.

Efter opholdet skal de studerende indsende en skriftlig rapport om, hvordan de har haft gavn af deres tid på folkehøjskolen, og hvordan de har til hensigt at bruge deres danske erfaringer i fremtidige aktiviteter.

Betina Egede Jensen, der er generalsekretær i FFD, er meget taknemmelig for, at Entreprenør Marius Pedersens Fond endnu engang har valgt at støtte initiativet.

”Fra højskolerne ved vi, hvor meningsfuldt det er at kunne tilbyde ukrainske unge ophold. De unge fortæller selv, hvordan de udover tryghed og hjemlighed oplever at få ro til at finde sig selv og til at finde mod og vilje til at kæmpe for deres land og den genopbygning, der kommer. Det er rørende og barske fortællinger, vi får, og de bidrager også med et stærkt perspektiv for de danske elever på højskolerne.”

Stipendierne kan ansøges af folkehøjskolerne på vegne af de enkelte studerende, og midlerne vil blive udbetalt til folkehøjskolerne. Fristen for ansøgninger til foråret er 13. oktober.

Læs mere om Ukraine-stipendiet her.

Sådan søger du som højskole

Typisk vil ukrainske unge høre om støttemuligheden gennem foreninger, som Folkehøjskolernes Forening er i kontakt med, eller gennem elever, der allerede har været afsted.

Den unge kontakter herefter den ønskede højskole, og det er så højskolen, der ansøger om støtte på vegne af den unge. Den unge skal dog skrive en motivation på en side, som skolen vedlægger i ansøgningen.

Næste ansøgningsfrist er 13. oktober.

Udvalget, der tager stilling til ansøgningerne, mødes i oktober og behandler de modtagne ansøgninger. Der kan forventes svar tidligt i november.

Find ansøgningen her.

Højskolerne for Ukraine

Krigen raser i Ukraine. Millioner af ukrainske familier er drevet på flugt, mens andre er grebet til våben. Men selvom krigen foregår langt væk, så følges den tæt og sætter sine spor på landets højskoler.
Folkehøjskolernes Forening samler løbende højskolernes idéer og initiativer til fordel for Ukraine. Formålet er at inspirere og oplyse og måske være med til at tænde et håb i mørket.

Læs mere på vores side på hojskolerne.dk/ukraine.

Er du ansat eller elev på en højskole, så spar om aktiviteter for Ukraine i denne gruppe på Facebook.

#HøjskolerneForUkraine

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes