PRESSEMEDDELELSE

Fond donerer endnu et stort beløb til højskoleophold for ukrainere

Publiceret 20-04-2023

Det seneste år har cirka 35 ukrainere været på højskole i Danmark. Det er blandt andet sket med støtte fra Entreprenør Marius Pedersens Fond, som nu donerer yderligere 250.000 kroner til en pulje, der hjælper ukrainske unge ud på de danske højskoler. Der er ansøgningsfrist den 22. maj.

I foråret 2022 tog mange højskoler initiativ til at hjælpe ukrainske flygtninge. Her ses elever fra Gram Højskole, der bød flygtninge velkommen til lokalområdet. Foto: dr.dk

Da Rusland invaderede Ukraine, iværksatte mange højskoler initiativer for at hjælpe ukrainere på flugt. Elever skaffede blandt andet penge og tøj ind til de flygtninge, der kom til Danmark, og andre indsamlede midler til at kunne tilbyde ukrainere på flugt ophold.

Selv om en afslutning på krigen synes at have lange udsigter, så giver det desto større mening allerede nu at arbejde for freden og fremtiden ved at styrke civilsamfundet i Ukraine. Her kan de danske højskoler give ukrainske unge en solid ballast.

Uffe Tønning Hansen, der er formand for Entreprenør Marius Pedersens Fond

Sidste år stiftede Folkehøjskolernes Forening en pulje, som skulle hjælpe unge ukrainere på højskole i Danmark. Målet med puljen er, at eleverne får redskaber, som kan give dem håb for fremtiden og hjælpe dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter.

I efteråret valgte Entreprenør Marius Pedersens Fond at donere 250.000 kroner til puljen, og dette forår har fonden afsat det samme beløb igen. Det betyder, at endnu flere unge kan søge støtte til et ophold allerede dette efterår.

”Selv om en afslutning på krigen synes at have lange udsigter, så giver det desto større mening allerede nu at arbejde for freden og fremtiden ved at styrke civilsamfundet i Ukraine. Her kan de danske højskoler give ukrainske unge en solid ballast,” sagde Uffe Tønning Hansen, der er formand for Entreprenør Marius Pedersens Fond, sidste år i forbindelse med den første store donation.

Puljen kan søges fra nu af og frem til 22. maj.

Læs mere om stipendiet og kriterier for ansøgning

Eleverne øver sig i den demokratiske proces

Ifølge formand for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær, har det stor betydning, at tilbuddet om støtte kan fortsætte.

Det, vi hører fra højskolerne, er, at opholdene er gode for de ukrainske elever og også for de andre højskoleelever, som får globale problemstillinger tættere på.

Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening

”Vores ønske med puljen har været, at unge på flugt kunne få ophold på en dansk højskole og her få redskaber, der kan give dem håb for fremtiden og hjælpe dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter. Det, vi hører fra højskolerne, er, at opholdene er gode for de ukrainske elever og også for de andre højskoleelever, som får globale problemstillinger tættere på. Vi er glade og taknemmelige for at kunne fortsætte dette arbejde,” sagde hun om puljen i efteråret.

Mulighed for kulturudveksling

Omkring 35 unge har ind til videre fået støtte fra Højskolernes Ukraine-pulje til at komme på højskole i Danmark. En af dem er 18-årige Yevheniia Pohorila, som lige nu befinder sig på Brandbjerg Højskole.

Jeg lærer om Danmark, og det motiverer mig, at jeg kan fortælle om vores ungdom, og om hvor anderledes den er.

Yevheniia Pohorila, elev på Brandbjerg Højskole

Hun er glad for at opleve, hvordan fællesskabet og de demokratiske processer fungerer på højskolen og for at kunne dele ud af sine egne oplevelser. 

“Jeg føler, det er grunden til, at jeg er her. Jeg kom her for kulturudvekslingen. Jeg lærer om Danmark, og det motiverer mig, at jeg kan fortælle om vores ungdom, og om hvor anderledes den er,” siger hun. 

 

Ikke muligt at bruge skolens egne midler

Højskoler må ifølge loven ikke bruge skolens egne midler på at finansiere elevers ophold. Derfor er det nødvendigt at rejse midlerne andetsteds fra. Tanken med puljen er derfor, at højskolerne nedsætter egenbetalingen til det lovbestemte minimumsbeløb, som stipendieordningen så dækker. De unge vil dermed ikke skulle betale noget selv.

Flere andre højskoler har det seneste år også optaget ukrainske flygtninge. Det er blandt andet sket ved hjælp af lokale indsamlinger og donationer.

Folkehøjskolernes Forenings pulje blev oprettet på foranledning af en gruppe ukrainske højskolefolk fra NGO’en Ukrainian Bildung Network. Der blev indsamlet godt 62.000 kroner over kort tid i foråret sidste år.

Ordningen omfatter også russiske unge med det håb, at disse ville kunne være med til at styrke de værdier, højskolerne bygger på, i deres eget hjemland. Stipendiet er foreløbigt begrænset til efteråret 2023.

Ansøg puljen her

Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent
Kommunikation

Presseansvarlig

Sara Skovborg Mortensen
International konsulent
Strategiske indsatser

Udvikling af internationale projekter og rådgivning om internationale elever og forhold.