Mangfoldighedsstipendiet

Mangfoldighedsstipendiet er et økonomisk tilskud som kommende elever kan søge til et højskoleophold på minimum 12 uger på en dansk højskole.

Der lukkes for ansøgninger til efterårsophold 2025 d. 15. juni kl. 15.

Mangfoldighedsstipendiet har til formål at gøre elevsammensætningen på højskolerne mere befolkningsrepræsentativ, og er målrettet ansøgere, som ikke har mulighed for selv, eller ved hjælp fra familie eller andre (fx kommunal støtte) at finansiere et højskoleophold.

For ophold påbegyndt efter 1. juni 2025 udgør tilskuddet for unge mellem 16 og 29 op til 1152 kr. pr. uge for kostelever, og 926 kr. pr. uge for dagelever.

For ansøgere, der er fyldt 30 år, kan stipendiet dog ikke overstige 17.100 kr. 

Stipendiet er skattefrit. 

Danske statsborgere og personer, der kan sidestilles med danske statsborgere og er bosiddende i Danmark, herunder Rigsfællesskabet, kan ansøge højskolestipendiet. Ansøger skal være optaget på en dansk folkehøjskole ved ansøgning. 

Særligt til kommuner
Vær opmærksom på, at borgere der modtager offentlig forsørgelse under et højskoleophold, kan være omfattet af betalingsloven, hvilket betyder at det tilskud som højskolen ville have modtaget fra staten, i stedet skal opkræves af kommunen. Dette er dog ikke gældende, hvis borgeren tager på højskole på egen hånd uden kommunens godkendelse.

Læs mere om betalingsloven her

Følgende tre kriterier skal alle være opfyldt for at modtage Mangfoldighedsstipendiet: 

  • Indkomstgrundlag 

Ansøger skal have en personlig indkomst på under 250.000 kr. årligt. Indkomstgrundlaget afgøres ud fra ansøgers senest afsluttede årsopgørelse.

  • Særlige forhold

Ansøger skal have en særlig udfordring enten socialt eller fagligt. Dette kan dokumenteres med en skrivelse fra fx en lærer, vejleder eller fra ansøger selv. Beskrivelsen må ikke være lavet af en ansat på højskolen. 

  • Mangfoldighed 

I højskolens indstilling, der vedlægges ansøgningen, skal højskolen redegøre for hvordan ansøger forventes at medvirke til en mangfoldiggørelse af højskolens elevsammensætning. Fx vil ansøgere med minoritetsetnisk baggrund eller ansøgere fra håndværksfaglige skoler ofte være underrepræsenterede på højskoler. Det kan også dreje sig om flygtninge med tidsubegrænset opholdsstatus, unge fra Grønland eller Færøerne, unge med en funktionsnedsættelse, unge frafaldet - eller uden ungdomsuddannelse, unge med erhvervsfaglig baggrund eller andet.

Bemærk at ikke flere end fire elever kan modtage stipendiet til det samme højskoleophold. 

Det er som udgangspunkt kun muligt at modtage mangfoldighedsstipendiet en enkelt gang. Hvis højskoleopholdet løber over et helt skoleår, altså to kalenderår, er det dog muligt at søge mangfoldighedsstipendiet til både efterår og forår. Dette gøres ved at sætte kryds i helårskursus i ansøgningsskemaet

Ansøgningen skal laves i samarbejde mellem ansøger og den pågældende højskole. Inden ansøgningsskemaet udfyldes, skal disse tre dokumenter være klar, da de skal vedlægges ansøgningen:

    • Ansøgers senest afsluttede årsopgørelse
    • En udtalelse fra en lærer, familievejleder eller lignende, eller et kortfattet dokument hvor ansøger beskriver særlige behov (max 1 side).
    • Højskolens indstilling udfyldt og underskrevet af forstander eller viceforstander på højskolen. (Bemærk, at det er en bestemt formular, der skal udfyldes)

Afsender på indstilling og dokumentation for det særlige behov kan ikke være den samme.

Når de tre dokumenter er klar, kan ansøgningsskemaet udfyldes:

Ansøg om Mangfoldighedsstipendiet

Så snart ansøgningen er behandlet, sender FFD en mail med afslag eller tilsagn til både ansøger og højskole. 

Der er to årlige ansøgningsrunder:  

Stipendier til ophold på forårssemestret kan søges fra d. 1. september.

Stipendier til ophold på efterårssemestret kan søges fra d. 1. marts.

Du får svar senest fire uger efter din ansøgning.

Ansøgningerne behandles løbende i indkomne rækkefølge og bevilges efter først til mølle-princippet til ansøgere, der opfylder alle kriterier, og har indsendt en fyldestgørende ansøgning.

Højskolen skal på mail indsende udfyldt udbetalingsskema, hvor længden på elevens højskoleophold bekræftes. 

Ved helårselever skal højskolen være opmærksom på, at der skal indsendes et udbetalingsskema ved kalenderårets afslutning, således stipendiet udbetales ad to omgange, da stipendiets skattefrihed ellers kan bortfalde. 

Det samlede beløb indsættes på højskolens bankkonto, når FFD har modtaget udfyldt udbetalingsskema. Stipendiet skal afrapporteres senest en måned efter, eleven har afsluttet højskoleopholdet. Det udfyldte udbetalingsskema sendes i en mail til relevante konsulent. Kontaktoplysninger ses nederst på siden. 

Disse formularer skal udfyldes af højskolen

Højskolens indstilling (udfyldes af højskolen og vedlægges elevens ansøgning)

Udbetalingsskema for 2025 (udfyldes af højskolen efter elevens ophold)

Mie Tast
Specialkonsulent
Rådgivning

Mangfoldighedspuljen, Mangfoldighesstipendiet, Ungeløftet, kurser og pædagogisk udvikling.