Stipendieordning under indsatsen højskole med dansk og matematik

Stipendieordningen under højskole med dansk og matematik, gør det muligt at søge om tilskud til nedsættelse af den unges egenbetaling, hvis den unge ikke har råd til at betale for opholdet selv.

Indsatsen højskole med dansk og matematik henvender sig til unge uden ungdomsuddannelse mellem 16 og 25 år, der har brug for et fagligt og personligt løft for at blive parat til videre uddannelse. På et højskoleophold med dansk og matematik går den unge på højskole, deltager i fag og fælles aktioviteter, ligesom alle højskolens andre elever, og får også dansk- og matematikundervisning

Unge, der ønsker at blive elever på et højskoleforløb med dansk og matematik, men ikke har økonomi til at betale for et højskoleophold, kan således søge om midler til nedsættelse af egenbetalingen, via. indsatsens stipendieordning. Dette gøres i samarbejde med den højskole, som eleven ønsker at gå på, samt elevens kommunale ungevejleder. 

Læs mere om hele indsatsen med ”højskole med dansk og matematik” her. 

Stipendieordningen under indsatsen højskole med dansk og matematik har til formål at gøre det muligt for elever, som ønsker og har behov for at deltage i et højskoleforløb med dansk og/eller matematik, men som ikke har råd til det, kan komme på et højskoleophold med dansk og matematik. 

Indsatsen Højskole med dank og matematik har til formål at hjælpe elevr uden ungdomsuddannelse til at blive klar til uddannelse og job. Igennem et højskoleophold kan den unge nemlig udvikle sig fagligt, socialt og personligt, og på den måde få tro på egne evner og på gåpåmod til at påbegynde uddannelse eller job. 

 

Inden for de bevillingsmæssige rammer på de årlige finanslove oprettes indsatsen højskole med dansk og matematik, med det formål at understøtte højskoleforløb med dansk og matematik samt elevers deltagelse i disse højskoleforløb. Ordningens midler kommer fra Socialstyrelsen som et driftstilskud. 

Størrelsen på det ansøgte stipendie afgøres i samarbejde mellem højskolen, eleven, den kommunale ungevejleder og evt. forældre eller andre relevante parter.

Der kan søges op til en fuld friplads, samt evt indmeldelsesgebyr og studierejse.

Der kan ikke søges om midler til lommepenge eller andet underhold.

Højskolen laver ved hver ansøgning en individuel vurdering om hvorvidt midler fra eksempelvis mentorordning eller andet kan bringes i anvendelse til nedbringelse af egenbetaling, således at det ansøgte beløb reduceres.

Grænsen for skattefrie stipendier ligger i 2025 på 17.100 kr om året. Det vil sige, at hvis stipendiet overstiger dette, vil det resterende beløb være skattepligtigt. FFD indberetter alle stipendier til skat.

 

 

Stipendiet kan kun søges af unge, der ønsker at gå på et højskoleophold med dansk og matematik, på en af de højskoler der udbyder indsatsen. 

Den unge skal desuden leve op til målgruppebeskrivelsen for højskole med dansk og matematik: 

Målgruppen er:
  • Unge mellem 16 og 25 år, der ikke har en ungdomsuddannelse eller faglige forudsætninger for at kunne starte på ordinær uddannelse.
  • Unge, der er motiveret for at starte på uddannelse.

Herunder er det unge, der er kendetegnet ved et eller flere af følgende:
  • Unge, der ikke har fået 2 i dansk/og eller matematik, ikke har afsluttet folkeskolen eller har været udenfor uddannelse i længere tid.
  • Unge, der har adresse i Danmark og har en dansk uddannelsesplan
  • Unge, der er uddannelsesmotiverede, og som mangler det sidste for at kunne starte.
  • Unge, der har været stressramt, har lavt selvværd eller anden mistrivsel.
  • Unge, der er frafaldet ungdomsuddannelse.
  • Unge, der ikke er i uddannelse, men ikke nødvendigvis er ”kendt” af systemet.
  • Unge, der har et højskoleforløb som del af sin egu, og som har brug for et fagligt løft i dansk og matematik
  • Unge, der har lidt nederlag og derfor har mistet selvtilliden i forhold til uddannelse.
  • Unge, der kan modtage undervisning på dansk.
  • Unge, der ikke har stofmisbrug
  • Unge, der har haft svært ved at se sig selv i uddannelse, eller har mistet troen på uddannelse

For at ansøge om et stipendie, skal den kommende elev først kontakte den højskole, som den unge ønsker at gå på. Herefter undersøger skolen den unges økonomiske situation, og hvis det vurderes, at den unge har brug for økonomisk støtte til at nedsætte egenbetalingen, ansøges der om et stipendie.  

Det er højskolen der sender ansøgningen, og laver den i samarbejde med eleven, den kommunale ungevejleder og evt. andre relevante parter, f.eks. elevens forældre, hvis eleven er under 18 år. Der kan søges op til en fuld friplads. 

Stipendiet skal søges inden opholdets start. Hvis eleven ønsker at søge om et stipendie for at starte på et kursus efter kursets start, kan dette også lade sig gøre, men eleven må ikke allerede være startet som elev på skolen, når stipendieansøgningen indsendes.  

De af FFD udformede ansøgningsskemaer skal anvendes til ansøgningen.

Find ansøgningsskemaerne her. 

Ansøgningen vurderes pba. målgruppebeskrivelsen for højskole med dansk og matematik. 

Der er løbende ansøgning til puljen, og det tilstræbes, at midlerne anvendes både på forårs- og efterårssemester. Ved vurdering af ansøgninger vægtes den enkelte ansøgning i forhold til det samlede antal ansøgninger, således at mange får glæde af stipendieordningen, men samtidig således at det også er muligt at ansøge om fuld friplads.

Der kan ved mange ansøgninger og sen ansøgning være risiko for at puljen er opbrugt for det indeværende semester, således at elever i målgruppen for projektet, får afslag på deres ansøgning på det pågældende kursus. Disse vil tilstræbes at blive tilbudt plads på det efterfølgende semesters kursus.

Ansøgningerne behandles løbende. Det tilstræbes at der i perioden august – juni gives svar indenfor 14 dage efter ansøgning er indsendt. Ved indsendelse af ansøgning i juli måned skal forventes, at der gives svar indenfor 4 uger. 

Hvis det besluttes at tildele stipendiet til en ansøger, vil højskolen modtage et tilsagnsbrev. Brevet angiver det beløb højskole kan forvente at få udbetalt, ud fra det ansøgte.  

Hvis det besluttes ikke at tildele stipendiet til en ansøger, vil højskolen modtage et afslagsbrev. I afslagsbrevet begrundes det hvorfor det er valgt ikke at tildele stipendiet.  

 

Ved semesterets afslutning indsender højskolerne et afregningsskema, hvor det oplyses, hvor mange uger de enkelte elever har gået på højskolen under højskole med dansk og matematik. Her godtgøres det, hvor mange af de ansøgte midler der er blevet anvendt, samt om der har været et bortfald, f.eks. i tilfælde af, at en elev er stoppet på højskolen før tid.  

Ved helårselever skal højskolen være opmærksom på, at midlerne udbetales efter hvert afsluttet semester, og at de bevilligede midler således vil blive udbetalt af to omgange.  

Afregningsskemaerne skal være FFD i hænde senest 14 dage efter kursets afslutning. 

Revisionen skal foregå i forbindelse med skolens ordinære årlige revision. 

Find de af FFD udformede afregingsskemaer her

 

Når afregningsskemaet er godkendt, udbetales pengene til højskolens NemKonto. Det er den ansvarlige for indsatsen højskole med dansk og matematik, der godkender afregningsskemaet, snarest muligt efter den er modtaget fra højskolen.  

Højskolen vil modtage et udbetalingsbrev med besked om, at afregningsskemaet er godkendt. I udbetalingsbrevet fremgår det beløb der udbetales til højskolen. 

Højskolen skal kunne dokumentere, at eleven er en del af indsatsens målgruppe.

Højskolen opbevarer uddannelsesplan for eleven, eller anden dokumentation for at eleven ikke har en ungdomsuddannelse.

Desuden skal højskolen kunne godtgøre, at det ansøgte beløb er kursusprisen fratrukket elevens reelle mulighed for egenbetaling. Det skal således kunne godtgøres, at det er undersøgt, hvor meget eleven selv kan betale, og at elevens hjemkommune m.fl. er adspurgt om støtte til elevens egenbetaling. For elever under 18 år, skal elevens pårørende også være adspurgt om støtte til elevens egenbetaling.

Rådgivning og spørgsmål

Ved spørgsmål om elevstøtteordningens formål og støttemuligheder, retningslinjer, ansøgningsproces, udbetaling mv. kan man kontakte den ansvarlige for indsatsen højskole med dansk og matematik. 

 

Jakob Hvenegaard
Specialkonsulent
Rådgivning

Intensive læringsforløb, særlige målgrupper og unge uden ungdomsuddannelse.

Folderere: Højskole med dansk og matematik og overblik over støtteordninger

I nedenstående foldere har vi samlet information om indsatsen højskole med dansk og matematik, samt lavet et samlet overblik over mulighederne for, at unge uden ungdomsuddannelse kan få støtte i forbindelse med et højskoleophold. 

Download folderen Højskole med dansk og matematik

Download folderen Unge uden ungdomsuddannelse på højskole