Mentorordning

Højskolernes mentorordning er for unge uden kompetencegivende uddannelse mellem 17½ og 25 år. Her får den unge en mentor, der er ansat på skolen, som støtter og vejleder eleven i løbet af højskoleopholdet. Mentorelever udløser en tillægstakst. Det er den kommunale ungeindsats, der visiterer til ordningen gennem den unges uddannelsesplan.

Mentorordningen har til formål at støtte elever uden ungdomsuddannelse under deres højskoleophold. 

Gennem mentorordningen tilknyttes eleven en mentor, som er ansat på højskolen. Mentoren støtter og vejleder eleven undervejs i opholdet igennem løbende samtaler og hjælper eleven med at opnå de mål, der er sat i elevens uddannelsesplan. Derudover udarbejder mentoren, sammen med eleven, en forløbsplan for højskoleopholdet. 

Højskolen modtager en tillægstakst til unge uden ungdomsuddannelse, der er fastsat på Finansloven. Taksten varierer alt efter, om eleven er på højskole med eller uden uddannelsesplan.

Et ophold med mentorstøtte skal være af minimum 12 ugers varighed.

Mentorordningen henvender sig til unge uden ungdomsuddannelse der, når opholdet starter, er fyldt 17½ år og endnu ikke 25 år.

Den Kommunale Ungeindsats udarbejder sammen med den unge en uddannelsesplan, hvori et afklarende og udviklende højskoleforløb indgår, med henblik på overgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det er altså den Kommunale Ungeindsats der visiterer den unge til ordningen

Elever under EGU og STU er ikke omfattet af ordningen.

Højskolen modtager en tillægstakst for elever uden ungdomsuddannelse. Tillægstaksten varierer efter, hvorvidt eleven er på højskole med en uddannelsesplan eller ej. Tillægstaksten har til formål at understøtte højskolens udgifter til mentorordningen. 

Tillægstakst med uddannelsesplan

Unge uden ungdomsuddannelse, der kommer på højskole med en uddannelsesplan, udløser en tillægstakst. Tillægstaksten til unge uden ungdomsuddannelse med en uddannelsesplan er på Finansloven 2024 fastsat til 1.174 kr. pr. uge. Støtten er betinget af, at eleven har fået udarbejdet en uddannelsesplan hos den kommunale ungeindsats. Tillægstaksten tilfalder den højskole, som den unge skal gå på og skal dække skolens øgede udgifter til mentorordning. Efter en konkret, individuel vurdering, foretaget af den enkelte skole, kan tillægstaksten også anvendes til at nedsætte elevens egenbetaling.

Tillægstakst uden uddannelsesplan

Unge uden ungdomsuddannelse, der kommer på højskole uden en uddannelsesplan udløser også en tillægstakst. Tillægstakst til unge uden uddannelsesplan er på Finansloven 2024 fastsat til 444 kr. om ugen. Begge takster afregnes som sædvanligt. 

Læs Slots & Kulturstyrelsens vejledning om elevbetaling  

FFD's holdning til forvaltning af tillægstaksten

Det er Folkehøjskolernes Forening i Danmarks holdning, at man i videst muligt omfang skal forsøge at få enten den unge selv, dennes forældre eller kommunerne til at betale den af ministeriet fastsatte mindstebetaling i 2024 på 1.118 kr. pr. uge, sådan at mentortaksten kan bruges til at sikre en god kvalitet i mentorskabet.

Der kan der dog være belæg for - efter en konkret, individuel vurdering - at give en nedsættelse af elevens egenbetaling ned til halvdelen af mindstebetalingen.

Det er samtidig FFD's holdning, at man kun i helt særlige tilfælde bør gå under halvdelen af mindstebetalingen, selvom der er givet dispensation for denne regel. 

Kommunalt tilskud

Kommunen har mulighed for at yde tilskud til den unges højskoleophold. Kommunal støtte kan omfatte helt eller delvis tilskud til egenbetalingen. 

Læs mere om kommunalt tilskud her.

Når højskolen modtager henvendelse fra en elev, der ønsker at tage et langt kursus under mentorordningen, henvises eleven i første omgang til den kommunale ungeindsats for visitering og udarbejdelse af uddannelsesplan. Derudover skal skolen tage hensyn til følgende krav og procedurer:

Beskrivelse af skolens mentorordning

Skolen skal beskrive, hvordan mentorstøtte og mentorordningen vil blive varetaget, herunder hvordan kompetencen er til stede på skolen. Beskrivelsen skal fremgå på skolens hjemmeside og desuden indgå i indholdsplanen for det pågældende kursus.

Krav til mentorerne

De unge skal have tilknyttet en mentor, der støtter og vejleder dem med at opnå de mål, der er sat i uddannelsesplanen. Det forventes, at den enkelte højskole har mindst én mentor, som har gennemført særligt kursus med fokus på personlig vejledning og mentorstøtte. Da der er tale om en ordning med fokus på elever, som kræver særlig støtte, forventes det endvidere, at en mentor som hovedregel ikke har flere end fire mentorelever tilknyttet. Foreningen anbefaler højest to elever pr uddannet mentor. Foreningen udbyder årligt et særligt kursus for nye mentorer. Læs mere længere ned på siden.

Skriftlig mentoraftale med eleven

Når eleven er optaget på skolen, skal mentor og elev i fællesskab udarbejde en skriftlig aftale for elevens forløb på skolen, kaldet en mentoraftale. Mentoraftalen skal indeholde den unges forløb på skolen, samt hvordan den følges op. Ved behov tages der kontakt til ungevejleder i den kommunale ungeindsats med henblik på at revidere i uddannelsesplanen, så der er overensstemmelse mellem mentoraftale og uddannelsesplan.

Få inspiration til skriftlig aftale for elevens forløb (Word-dokument)

Find ekstra vejledning til mentorordningen i denne tjekliste (Word-dokument)

Inspiration til uddannelsesplan

Det er den kommunale ungevejledning, der visisterer den unge til højskoleopholdet, ved at indskrive det i den unges uddannelsesplan. Derfor skal den kommunale ungevejledning lave en uddannelsesplan sammen med den unge, samt lave en aftale med den højskole, som den unge ønsker at gå på 

Krav til uddannelsesplan

Ungevejlederen i den kommunale ungeindsats skal i samarbejde med den unge udfærdige en uddannelsesplan. For at eleven kan komme på mentorordning, skal uddannelsesplanen således indeholde et afklarende og udviklende højskoleforløb med henblik på overgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det skal tillige fremgå af uddannelsesplanen at eleven er uden afsluttet ungdomsuddannelse. Uddannelsesplanen skal underskrives af eleven (og evt. forældre, hvis eleven er under 18 år) og vejlederen.

 Få inspiration til indhold og opbygning af uddannelsesplanen 

Aftale med højskole

Derefter kontaktes den valgte skole, og der indgås en aftale med denne om varighed, elevens egenbetaling (se siden om kom.tilskud vedr. skolens mulighed for at nedsætte egenbetalingen), særlige behov m.m.

Find ekstra vejledning til mentorordningen i denne tjekliste 

FFD udbyder årligt et 3 dages mentorkursus i samarbejde med VIA Univeristy College. Kurset svarer omfangsmæssigt og indholdsmæssigt til modulet Mentorskaber og mentorordninger fra Diplomuddannelsen i uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning. Modulet har et omfang på 5 ECTS-point.

Kurset henvender sig til alle medarbejdere på højskolerne, der har eller skal have med mentorarbejde at gøre. Medarbejdere fra Frie Fagskoler er også velkomne til at tage kurset. 

Indhold

På kurset vil der blive arbejdet med: 

  • introduktion og afprøvning af værktøjer
  • roller, positioner og relationer
  • inklusion - eksklusion
  • Læringsbaner og praksisfællesskaber
  • den svære samtale fx at lukke en samtale og forskellige tilgange til den gode samtale
  • udfoldelse af etik og drømmekraft i mentorskabet, og hvor går grænsen for mentorskabet

For at få et FFD kursusbevis skal man deltage alle 3 kursusdage og udarbejde en kort refleksionsopgave, som skal bruges på kursets 3 dag. Der skal regnes med læsearbejde i mindre omfang.

NB: Det er muligt at afslutte kurset med eksamen som selvstuderende hos VIA UC. Mentormodulet har et omfang på 5 ECTS point. 

Læs mere og tilmeld dig næste mentorkursus

Find litteraturliste til mentorkurset her 

Her finder du svar på en række typiske spørgsmål vedrørende Mentorordningen.

Kan en egu-elev udløse det høje tilskud?

(jf. Lov om Folkehøjskoler, § 25, stk. 1)

Nej. En sådan elev er allerede i gang med en ungdomsuddannelse, og skal derfor ikke have udarbejdet en uddannelsesplan af KUI, jf. at tilskuddet udløses af eleven uden ungdomsuddannelse med uddannelsesplan, og dermed er målgruppevurderet af KUI. Egu-elever kan godt udløse den lave takst, idet de ikke har gennemført en kompetencegivende ungdomsuddannelse.

Kan elever, der har afsluttet FGU på niveau 1 og 2 udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet FGU på niveau 1 og 2, kan godt udløse tillægstakst, da FGU afsluttet på niveau 1 og 2 ikke er en kompetencegivende uddannelse.

Kan elever, der har afsluttet på højeste niveau i AGU-sporet under FGU udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet på højeste niveau i AGU sporet kan godt udløse tillægstakst, da AGU sporet på højeste niveau ikke er en kompetencegivende uddannelse, da den sigter mod hf eller alternativt anden gymnasial ungdomsuddannelse.

Kan elever, der har afsluttet på højeste niveau i EGU-sporet under FGU udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet på højeste niveau i EGU sporet kan ikke udløse tillægstakst, da EGU sporet på højeste niveau er en kompetencegivende uddannelse, da den sigter mod beskæftigelse og giver dimittend rettigheder som ufaglært på arbejdsmarkedet.

Kan elever, der har afsluttet på højeste niveau i PGU-sporet under FGU udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet på højeste niveau i PGU sporet kan godt udløse tillægstakst, da PGU sporet på højeste niveau ikke er en kompetencegivende uddannelse, da den sigter mod EUD

Kan elever, der har afsluttet egu (gammel ordning) udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet egu, kan ikke udløse tillægstakst, idet egu er en kompetencegivende uddannelse.

Kan en STU-elev udløse det høje tilskud?

(jf. Lov om Folkehøjskoler, § 25, stk. 1)

Nej. En sådan elev er allerede i gang med en ungdomsuddannelse, og skal derfor ikke have udarbejdet en uddannelsesplan af KUI, jf. at tilskuddet udløses af eleven uden ungdomsuddannelse med uddannelsesplan, og dermed er målgruppevurderet af KUI. STU-elever kan godt udløse den lave takst, idet de ikke har gennemført en kompetencegivende ungdomsuddannelse.

Kan elever, der har afsluttet STU udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet STU, kan godt udløse tillægstakst, idet STU ikke er en kompetencegivende uddannelse i formel forstand. Om det er den lave eller høje afhænger af, om den pågældende har fået udarbejdet en uddannelsesplan i Ungdommens uddannelsesvejledning.

Kan elever, der har afsluttet kombineret ungdomsuddannelse (kuu) udløse tillægstakst?

Unge, der har afsluttet kuu, kan ikke udløse tillægstakst, idet kuu er en kompetencegivende uddannelse.

Er elever fra Færøerne og Grønland omfattet af den høje takst?

Nej, kun elever med en uddannelsesplan udarbejdet af KUI er omfattet.

Kan en grønlænder, som er bosiddende i Danmark, og som KUI udarbejder en uddannelsesplan for, udløse mentortaksten?

Ja, en grønlænder, bosiddende i Danmark, mellem 17½ og 25 år, uden kompetencegivende ungdomsuddannelse, og med behov for særlig støtte, kan udløse mentortakst ved at få udarbejdet en uddannelsesplan hos KUI. KUI sikrer gennem udarbejdelse af uddannelsesplanen, at eleven tilhører målgruppen, der har behov for særlig støtte.

Kan elever på ungdomshøjskoler, med en uddannelsesplan, der først fylder 17½ under forløbet, udløse den høje takst fra den dag, de fylder 17½?

Nej, tilskuddet ydes kun til elever, der er mindst 17½ år og endnu ikke er fyldt 25 år ved kursets begyndelse - og er uden kompetencegivende uddannelse.

Kan en elev, i løbet af højskoleopholdet, få udarbejdet en uddannelsesplan hos KUI indeholdende behov for mentorstøtte?

Ja, hvis det under højskoleopholdet viser sig, at en elev har brug for særlig støtte, kan eleven få udarbejdet en uddannelsesplan hos KUI. Mentortaksten vil udløses for resten af elevens ophold. Betingelserne for udløsning af mentortaksten skal være opfyldt. Herunder at højskoleopholdet med mentor udgør mindst 12 uger, at eleven er mellem 17½ og 25 år og uden ungdomsuddannelse. KUI sikrer gennem udarbejdelse af uddannelsesplan, at de elever, der udløser mentortakst, tilhører takstens målgruppe.  

Er der særlige kurser for mentorer?

Der er ikke krav om, at man skal have deltaget i et specifikt kursus, men FFD udbyder jævnligt kurser målrettet mentorer på højskoler/hus- og håndarbejdskurser. Skolen skal kunne dokumentere, at mentor har deltaget i efteruddannelse for mentorer.

Hvor meget må egenbetalingen nedsættes?

Af lovforslagets § 23, stk. 4, fremgår, at der kan dispenseres fra kravet om mindste egenbetaling, så skolen for elever, der udløser særlig takst for unge uden ungdomsuddannelse med uddannelsesplan, efter en individuel vurdering kan nedsætte egenbetalingen eller helt undlade at opkræve den. En skole skal konkret kunne begrunde hvert tilfælde, hvor den har givet nedsættelse af elevbetalingen, og skolen skal kunne begrunde omfanget af nedsættelsen.

Er udenlandske elever omfattet af ordningen?

Udenlandske elever er ikke omfattet af ordningen, da den fordrer en uddannelsesplan udarbejdet af KUI. 

Har man afsluttet en ungdomsuddannelse efter 12. klasse på en Rudolf Steiner Skole?

Nej, det er ikke en formel kompetencegivende uddannelse.

Er Rudolf Steiner HF en kompetencegivende ungdomsuddannelse?

Ja, Rudolf Steiner HF er en kompetencegivende ungdomsuddannelse, og der kan ikke udløses tillægstakst.  

Mentorordningen begyndte som et projekt ,der varede fra 2007-2009. Projektet blev evalueret af DPU.

Læs rapporten: Evaluering og dokumentation af højskoleophold med mentorordning

Jakob Hvenegaard
Specialkonsulent
Rådgivning

Højskole med dansk og matematik, særlige målgrupper og unge uden ungdomsuddannelse.

Folder: Overblik over støtteordninger

I nedenstående folder har vi samlet mulighederne for, at unge uden ungdomsuddannelse kan få støtte i forbindelse med et højskoleophold. 

Download folderen
Unge uden ungdomsuddannelse på højskole