Jon underviser højskoleelever i vildmarksliv

Publiceret 26-09-2023

MÅNEDENS HØJSKOLEPORTRÆT: Siden 2017 har Jon Lindberg Jensen undervist elever på Kalø Højskole i at klare sig i vildmarken. Den tidligere vinder af "Alene i vildmarken" finder elevernes interesse for dannelse utrolig inspirerende.

Foto af Jon Lindberg
Privatfoto.

Hvorfor endte du på en højskole?

"Egentlig kom jeg i kontakt med Kalø Højskole i forbindelse med en visionær forstander. Han så et potentiale i min vildmarksprofil som en selvstændig linje."

Hvad har været den vildeste aha-oplevelse for dig på højskolen?

"Det har været det, at mennesker søger udvikling som en helt naturlig del af livet. Den interesse-baserede tilgang til dannelse er utrolig inspirerende."

Hvornår har du stået i dit største dilemma på højskolen?

"Det var, da et af mine undervisningsforløb sprang rammen for, hvad der var normalt i højskolemiljøet. Eleverne var efter et døgns prestur (prestur er en øvelse, som bruges til at presse værnepligtiges fysiske og psykiske grænser, red.) fyr og flamme.

Den interesse-baserede tilgang til dannelse er utrolig inspirerende.

Jon Lindberg Jensen, Kalø Højskole

De var høje på den vildeste oplevelse, som de ønskede at dele ved nattens hjemkomst. Det gav en chokreaktion hos de udenlandske elever, som ikke var en del af linjen."

Hvad er det bedste råd, du har fået af en elev?

"Brug bæltetaske. En simpel løsning alle vegne i undervisning undendørs."

Hvad er det værste ved at arbejde på en højskole?

"At sige farvel til de gamle elever. Heldigvis har jeg stadig kontakt med mange af de tidligere elever, idet der ofte danner sig et netværk mellem eleverne fra Kalø Højskole."

Hvis du fik 10 millioner kroner til udvikling af din højskole, hvad skulle de så bruges på?

"Jeg ville lave et overlevelses-akademi som fundament for mental styrke og livsmestring som modpol på passivitet og snævre fællesskaber."

Hvad ville du lave, hvis du ikke arbejdede på en højskole?

"Jeg ville søge det simple liv i Norges fjelde. Her ville jeg gå på jagt, holde overlevelseskurser og arrangere vandreture."

Jon Lindberg Jensen

Er uddannet sergent i forsvaret, lastvognsmekaniker og jæger. Deltog og vandt i 2016 i DR's program "Alene i Vildmarken". Ansat på Kalø Højskole siden 2017. Han underviser blandt andet i mentale og praktiske teknikker til at klare sig i vildmarken. Arbejder ved siden af højskolen freelance med outdoorkurser. 

Månedens højskoleportræt

Hver måned interviewer FFD NYT en ansat på en af landets højskoler. Læs deres svar på spørgsmål om højskolelivet.

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes