Maria Elisabeth Jensen, der er analytiker i Vifo, og som har været projektleder på evalueringen, opfordrer foreningers formænd til at bruge og omsætte erfaringerne fra evalueringen, når det gode arbejde skal forankres.
”Opgaven bliver nu at holde formaterne og den demokratiske samtale i live: Debatpiloterne skal mobiliseres og støttes, Frirummets hjemmeside og materialeplatformen skal vedligeholdes og være tilgængelig. Derudover giver evalueringen inspiration til, hvordan man kan videreudvikle de spændende initiativer, som er skabt,” siger hun.
Aktiviteter forankres i foreninger
I juni 2023 lukkede Frirummets sekretariat, og aktiviteterne er nu forankret i de tre foreninger. Friskolerne er for eksempel tovholder for Folkets Journalistpris fremover, og Folkehøjskolernes Forening er ved at undersøge mulighederne for at brede Frirumsdebatten - en særlig debatform udviklet af Frirummet - ud.
Det er oplagt, at bibliotekerne tager den rolle på sig, og at de kunne være det nye forsamlingshus og fremtidens debatsted.
Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening
”Vi er i dialog med bibliotekerne, om man kunne forestille sig, at Frirumsdebatten blev et værktøj, som kunne være med i en lidt bredere indsats. For jeg mener, det er oplagt, at bibliotekerne tager den rolle på sig, og at de kunne være det nye forsamlingshus og fremtidens debatsted,” fortæller formand for Folkehøjskolernes Forening Lisbeth Trinskjær.
Højskolerne har vigtig opgave
I det hele taget har Lisbeth Trinskjær fokus på, at Højskolerne spiller en vigtig rolle, når det kommer til at styrke den demokratiske samtale. Højskolerne er nemlig fortsat en af de aktører, som befolkningen har tillid til.
”Det samme gælder ikke for politikere og medier, og det synes jeg egentlig grundlæggende er ret problematisk. Derfor har vi i Højskolerne et enormt ansvar for at invitere politik inden for – både til vores elever, men også at samle generationer omkring det politiske på vores skoler,” siger hun.
Læs hele Vifo's evaluering her.