Selv om EGU-elever allerede i dag kan kombinere deres uddannelse med et højskoleophold i et kombinationsforløb, har det i praksis været vanskeliggjort af udgifterne til elevens egenbetaling.
Det råder en ny aftale mellem Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Alternativet og Radikale Venstre nu bod på. De er blevet enige om at etablere en ny forsøgsordning med statslig finansiering af elevbetalingen i forbindelse med højskoleophold for FGU-elever på erhvervsgrunduddannelsessporet (EGU).
Det et skridt i den rigtige retning, hvad angår mangfoldigheden på folkehøjskolerne.
Mette Christensen, Forstander på Brande Højskole
Det vækker begejstring i højskolelandskabet, hvor man gerne vil gøre noget for denne målgruppe, men har været begrænset af de økonomiske vilkår.
”Det her er kæmpestort! For det første er det en anerkendelse af, hvad højskoleformen kan, og for det andet er det et skridt i den rigtige retning, hvad angår mangfoldigheden på folkehøjskolerne. Det er en stor, stor gave til vores unge,” lyder det fra Mette Christensen, forstander på Brande Højskole, der tidligere har rigtig gode erfaringer med kombinerede forløb med netop den målgruppe.
Læs også: Højskolesmagsprøver baner vejen for en mangfoldig elevgruppe
Også på FGU-institutionerne ser man frem til at kunne benytte højskoleophold som del af EGU’en, med alt, hvad det indebærer:
”Vi er fra FGU Trekanten meget glade for, at det nu bliver muligt at benytte os af højskoleophold igen. Mange af vores elever har store personlige og sociale udfordringer, og højskolerne er rigtige gode til at rumme disse udfordringer og på denne måde få sendt vores unge med udfordringer videre mod uddannelse og job,” siger Ole Marcussen, EGU-koordinator for EGU i Trekantsområdet.
Folkehøjskolernes Forening i Danmark kvitterer også for ordningen, der træder i kraft fra den 1. august 2021 og løber til og med 2022.
Godt at se, at der på tværs af politiske skillelinjer er en forståelse af, at et højskoleophold kan støtte unge i at få fastere grund under fødderne og få personlige, sociale og faglige kompetencer, som baner vejen for at blive et stærkere menneske,
siger Elsebeth Gerner Nielsen, generalsekretær for Folkehøjskolernes Forening i Danmark.
Med ordningen afsættes der 1,25 millioner kroner i 2021 og 2,5 millioner kroner i 2022. Det er aftalekredsens intention, at ordningen skal gøres permanent. Erfaringerne fra forsøgsordningen skal danne grundlag for beslutningen om en permanentgørelse fra 2023.
Se aftaleteksten