Status på økonomiske hjælpepakker og rådgivning

Publiceret 16-04-2020

Der arbejdes på højtryk for at sikre højskolerne bedst muligt i denne omskiftelige Corona-tid. Bliv opdateret på seneste nyt og se mulighederne for rådgivning gennem FFD.

Corona var en gang en spansk øl. Nu er det en pandemi, som har lagt verden og højskolerne ned. I sekretariatet er der travlt med at forsøge at få indholdet i hjælpepakkerne til at matche højskolernes behov. Og på det politiske plan arbejdes der på det samme.

Midt i krisen er det positivt at se, hvorledes højskolen som idé trives overalt i samfundet: Mennesker mødes hver-for-sig, men bliver klogere sammen. Skaber nye fællesskaber, ny teknologi, nye løsninger. Vi har samlet en række eksempler på #krisekreativitet her.

Vi har også samlet et lille udsnit af de online foredrag, fællessang og andre kreative online initiativer fra højskolerne som er offentligt tilgængelige.

Hvornår åbner højskolerne?

I øjeblikket tyder noget på, at højskolerne får mulighed for at åbne igen inden for en overskuelig tidshorisont. FFD arbejder på, at en åbning kan ske i flere tempi, gerne således at de enkelte højskoler selv kan bestemme hvornår. Samtidigt arbejdes der med nogle retningslinjer til højskolerne for håndteringen af Corona-situationen – når eleverne er tilbage.

Status på økonomiske hjælpepakker

Højskolerne har nu fået en hjælpepakke, som dækker blandt andet lønkompensation, for også højskoler, som har et statstilskud på mere end 50%. Denne pakke skal forvaltes i Kulturministeriet. Det betyder, at højskoler, hvor statstilskuddet udgør mindre end 50% af de samlede udgifter, skal bruge Erhvervsministeriets hjælpepakker, medens de skoler, hvor det er over 50%, skal benytte Kulturministeriets ordning. Det er ikke særlig nemt at etablere et nyt bevillingssystem, så højskolerne må være lidt tålmodige.

Med henblik på at sikre de bedste likviditetsmuligheder, har FFD skrevet til Ministeriet, at Højskolerne er meget interesseret i at komme med i en ny ordning, der giver mulighed for at få forskud på statstilskuddet. Vi håber, at det lykkes.

I forhold til dels udbetaling af statstilskud, dels fordeling af de midler, der skal dække tabet af egenbetaling, ved vi kun – i skrivende stund – at de ligger til godkendelse i departementet. Vi har dog forventning om at retningslinjerne for tabt egenbetaling, og dermed mulighederne for at søge, meldes ud i næste uge.

Find FFDs samlede opdatering i forbindelse med Corona

 

FFD’s rådgivningsteam i forhold til Corona-relaterede spørgsmål

Hjælpepakker

Thor West Nielsen
Chefkonsulent
Rådgivning

Rådgivning om love, regler og økonomi.

Puljer og stipendier.

 

Genåbning

Sara Skovborg Mortensen
International konsulent
Strategiske indsatser

Udvikling af internationale projekter og rådgivning om internationale elever og forhold.