Opdateret 16. juni
Information om test, fritagelse, selvpodning, supervisors mv.
I forbindelse med genåbningen af landets folkehøjskoler er der indført obligatorisk testning af elever/kursister og medarbejdere.
Krav om fremvisning af coronapas ved ankomst.
For at kunne møde op på højskolen skal elever/kursister og ansatte ved kunne dokumentere et opnået negativt resultat gennem enten en hurtigtest eller PCR-test indenfor de seneste 72 timer. Fra 1. juli 2021 er en PCR-test gyldig i 96 timer. Den negative test skal eleven/kursisten kunne fremvise ved ankomst til højskolen. For personer, der er fritaget for test (se afsnittet om fritagelse for test) fordi de fx er vaccinerede eller tidligere smittede gælder, at de skal fremvise dokumentation herfor ved ankomst til skolen, fx ved brug af coronapas.
Løbende testning under opholdet
Det er et krav, at højskolen kontrollerer, at elever/kursister og ansatte har opnået et negativt resultat gennem enten en hurtigtest eller PCR-test. Dette inden for de seneste 72 timer, dog højst to gange jævnt fordelt over de seneste syv dage ugentligt. Der er dog en række undtagelser for dette testkrav, se nedenfor.
Fritagelse for test
Der er følgende begrundelser for at en elev eller ansat ikke skal testes gennem hurtigtest eller PCR-test.
- Af medicinske årsager
- Som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse
En kursist der er fritaget pga. sundhedsfaglige årsager, skal fra den 1. juli 2021 kunne fremvise dokumentation udstedt af det kommunale borgerservicecenter overfor højskolen for fritagelse af testkravet.
Højskoler kan læse mere om ordningen og se et eksempel på fritagelsesattesten her.
Ud over disse årsager er følgende også gyldige grunde til fritagelse for test:
- Man er fritaget for test hvis man har opnået immunitet grundet tidligere smitte.
- Man kan fremvise dokumentation for et påbegyndt vaccinationsforløb (Mindst 14 og højst 42 dage efter 1. stik)
- Man kan fremvise dokumentation for et gennemført vaccinationsforløb mod covid-19 (umiddelbart efter 2. stik)
- Man er under 16 år
Se flere detaljer om disse fritagelser for test i bekendtgørelsen.*
Dokumentation for testresultat
Dokumentationen for testresultater kan foreligge både i papirformat og/eller elektronisk (fx coronapas-app’en eller MinSundhed-appen). Hvis kursister vælger at fremvise dokumentation i fx i papirformat skal følgende fremgå og kontrolleres:
- Den testede persons navn svarende til navnet på personens medbragte pas, kørekort, sundhedskort eller andet offentligt udstedt identitetskort.
- Tidspunktet for testtagningen
- Resultatet af testen.
Ved brug af coronapas-app’en gælder der ikke et krav om at vise ID. Her skal højskolen også blot kontrollere om passet viser ”Gyldigt i Danmark” kombineret med bevægelige elementer på skærmen.
Hvis en elev eller kursist ikke kan fremvise dokumentation jf. ovenstående kan kursisten afvises. Det kan ligeledes have ansættelsesmæssige konsekvenser, hvis en medarbejder ikke ønsker at lade sig teste.
Kontrol af testresultat/coronapas 2 gange ugentligt
Højskolen skal kunne dokumentere, at kursisterne opfylder kravet om to negative test pr. uge.
"Kulturministeriet vurderer, at det vil være muligt at betragte kravet om test ved fremmøde (§3, stk. 1) som indeholdt i kravet om 2 gange ugentlig kontrol (§. 3 stk. 5)."
Test ved fremmøde skal forstås som en test foretaget på dagen for kursusstart.
Vejledninger
I vejledningen vil der også være informationer om, hvordan testresultater skal dokumenteres og hvem, der skal informeres. Ligeledes om, hvordan man forholder sig til en positiv test.
Vejledning til folkehøjskolernes gennemførsel af selvpodning under supervision*
Vejledning til folkehøjskolernes forberedelser til selvpodning under supervision
* Efter forespørgsel til Slot- og Kulturstyrelsen har FFD fået besked om, at der endnu ikke er indgået en aftale med Falck om transport af covid-smittede, selvom det fremgår af vejledningen, at Falck-transport kan rekvireres.
Supervisors
Udgangspunktet er, at elever og medarbejdere tester sig selv under supervision af en supervisor. Sidstnævnte behøver ikke at være en sundhedsfaglig person, men vil kunne være en medarbejder, som er uddannet til formålet. Uddannelsen vil være på ca. en halv dag. Der er valgt tre udbydere til denne uddannelsesopgave. Hver skole kan få uddannet 2-3 personer.
De tre forskellige udbydere og deres respektive regioner:
- Falck: Midtjylland, Nordjylland og Sjælland
- Medical Copenhagen: Hovedstaden
- Carelink: Syddanmark
Udbyderne vil rådgive højskolerne de første 14 dage efter opstarten, hvorefter højskolen vil være selvkørende. Herefter skal sundhedsmyndighederne kontaktes for rådgivning – fx ved spørgsmål om registrering af smitte. Indberetningsportaler for testresultater stilles til rådighed af Sundhedsstyrelsen.
Løn til supervisors
Hvis højskolen bruger ansatte der allerede er ansat på højskolen sker der aflønning som efter den gældende ansættelseskontrakt.
Ansætter højskolen folk udefra til opgaven skal det ske på individuelle kontrakter. Lønniveauet er ikke reguleret på højskoleområdet, men på andre skoleområder tages der udgangspunkt i vilkårene for ufaglærte i henhold til organisationsaftalen indgået mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og 3F for rengøringsassistenter, sanitører, specialarbejdere og visse erhvervsuddannede m.fl. i staten mv. Her henvises der til en timeløn på 128,77 kr. + 12,5% feriepenge.
Uddannelse af flere supervisors
Hvis en folkehøjskole ønsker at uddanne flere supervisorer end tildelt, kan dette ske ved at skolen selv indgår aftale med leverandør og selv afholder udgift til kursusforløbet.
Tilsyn
Ministeriets tilsyn med testningen vil ske i forbindelse med det almindelige tilsyn.
Se retningslinjer for tilsynet
Udgifter til test
Puljen til kompensation for højskolernes ekstraudgifter ved højskolernes pålagte selvtestprocedurer er på 2 mio. kr. Puljen vil blive fordelt forholdsmæssigt mellem skolerne ud fra det årselevtal, der danner grundlaget for statstilskuddet i 2020. For nyetablerede skoler laves der særlige aftaler.
Styrelsen oplyser, at man forventer snarest at kunne udbetale kompensationerne og der skal i den forbindelse laves en afrapportering fra skolerne. Slots- og Kulturstyrelsen understreger at udgifterne skal være stedkommet af, at skolen er pålagt at selvteste i henhold til ”bekendtgørelse om restriktioner for skoler og uddannelsesinstitutioner på Kulturministeriets område i forbindelse med håndtering af covid-19”.
De omkostninger, der kan medregnes i afrapporteringen til styrelsen kan således være:
- Udgifter til uddannelse af supervisorer
- Løn til supervisorer
- Transport af smittede/potentielt smittede elever
- Omkostninger i forbindelse med opbevaring af værnemidler
- Omkostninger i forbindelse med administration af test og testresultater
- Nødvendige indkøb af rengøringsartikler mv.
- Indkøb af elektronisk udstyr, fx scannere
Listen er ikke udtømmende, men kan bruges vejledende.
Optælling af lagerbeholdning af antigentest
Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at der fra og med uge 22 skal indmeldes data om lagerbeholdning af antigentest fra folkehøjskolerne, af hensyn til forsyningssikkerheden. Dette sker ved, at regionerne står for indhentning af den aktuelle lagerbeholdning fra den enkelte folkehøjskole.
Læs brev fra Styrelsen
Spyttest må ikke anvendes til verificering af en positiv hurtigtest
Lægemiddelstyrelsen har orienteret om, at der ikke foreligger en dispensation til selvpodning under supervision til nogen spyttestprodukter. Dette betyder bl.a., at spyttest ikke må anvendes til verificering af en positiv hurtigtest, men at man her skal anvende PCR-test på podning fra næse eller svælg.
Ved konstateret smittetilfælde på højskolen
Se fanen 'Smittehåndtering og forebyggelse
* Historisk bekendtgørelse/nyhed