Højskolerne kan fejre jubilæum med rekordhøje elevtal

Publiceret 07-11-2019

I dag kan højskolerne i Danmark fejre 175-års jubilæum. Samtidig kan de glæde sig over de højeste elevtal i flere årtier. Nye tal viser en elevfremgang på 5 % i forhold til forrige år eller en stigning på 35 % set over de sidste 10 år.

I dag er det 175 år siden, den første højskole i Danmark kunne åbne dørene i Rødding. Men det er ikke den eneste grund til fejring. Også elevtilstrømningen giver grund til glæde på højskolerne.

Her har dannelse og uddannelse siden 1844 gået hånd i hånd og medvirket til at oplive og oplyse, så vi i dag har et af de mest sammenhængende og oplyste samfund i verden. N.F.S. Grundtvigs banebrydende tanker om Højskolen og livsoplysning har bredt sig verden over, og højskolen har det godt. Der er i dag 73 højskoler på i Danmark, og der strømmer flere og flere unge til.

Omtrent 10.700 elever var der i skoleåret 2018/19 på lange kurser på landets højskoler. Det viser nye tal fra Kulturministeriet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark. Det er en fremgang på godt 35 % i forhold til tilsvarende tal for skoleåret 2008/09. Den procentvise stigning sammenlignet med sidste år er 5 % på de lange kurser.

Se elevstatistik

De unge søger meningsfulde fællesskaber

De seneste års udvikling viser, at et højskoleophold blandt de unge bliver betragtet som et godt valg

FFD

Udviklingen betyder fyldte højskoler mange steder i landet. Størrelsen på ungdomsårgangene har en del af forklaringen på at stadig flere unge vælger at bruge omtrent 4 måneder et højskoleophold. Men kan langt fra forklare det hele.

Hos Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) er man ikke overrasket over udviklingen.

”De seneste års udvikling viser, at et højskoleophold blandt de unge bliver betragtet som et godt valg, både i forhold til en faglig udvikling og i forhold til det at blive afklaret med sit uddannelsesvalg. Men i lige så høj grad handler det om behovet for at kunne engagere sig i fællesskabet, både det nære og det store fællesskab,” lyder vurderingen fra FFD.

Flere nye højskoler

Det er ikke kun elevtallet, der er stigende. Også antallet af højskoler er i vækst efter en årrække med faldende antal. I dag er der 73 højskoler i Danmark, i 2016 var der 66.

Læs også

Jubilæumsfest - besøg en højskole på jubilæumsdagen

Jubilæumsudgivelse: To nye bøger er landet

Læs mere om højskolernes 175 års jubilæum her