Jubilæumsudgivelse: To nye bøger er landet

Publiceret 05-11-2019

Bind 5 og 6 i FFD's bogserie "Højskolens 10 bud – på en skole for livet" er netop udkommet og kan købes nu.

Højskolens 10 bud

I forbindelse med højskolerens 175 jubilæum udgiver FFD 11 bøger, der introducerer og diskuterer et element i højskolens idéhistorie og bringer debatindlæg til den verserende pædagogiske debat. Herunder kan du læse om bind 5 og 6, som er de seneste udgivelser i serien.

Lær for livet

Grundtvigs idéer om livsoplysning er stadig aktuelle som en kritisk modsigelse af en skole- og uddannelsestænkning, der har de såkaldt nyttige kundskaber og erhvervslivets behov som sit omdrejningspunkt. Regner Birkelund indkredser livsoplysningsbegrebets idégrundlag, som det kommer til udtryk hos særligt Grundtvig, Platon og K.E. Løgstrup, og fire fortællinger viser aspekter af livsoplysning i højskolens praksis.

Regner Birkelund

Født 1952. Cand.cur., ph.d. & dr.phil. Professor i patientcentreret kræftbehandling ved Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet. Har tidligere været lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. Han har i mange år beskæftiget sig med Grundtvigs tænkning og er bl.a. forfatter til bøgerne Livs-Oplysning (1998) og Frihed til fælles bedste (2008). Artiklen "Var Grundtvig personalist" blev udgivet i bogen Det relationelle menneske i 2015. 

Desuden bidrag fra Inga Schjøtt, Jonas Møller, Simon Finnerup og Hannah Lee.

Tag ansvar

I en tid, hvor demokratiet til stadighed bliver udfordret, er behovet for, at unge mennesker får forståelse for demokratiske værdier og processer blevet tydeligt. Bjørn Hansen udfordringer højskolen og argumenterer til fordel for en dannelse, der kræver at den enkelte tager sin del af ansvaret for det fælles bedste, og fire fortællinger viser den demokratisk dannelse og dens dilemmaer i højskolens praksis.

Bjørn Hansen  

Direktør i den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark, som arbejder for at engagere flere i at løse centrale samfundsudfordringer. Forfatter til bl.a. bøgerne Deltagereffekten - sådan skaber du handlekraftige fællesskaber og Deltagerdanmark. Bjørn er tidligere højskolelærer og uddannelseschef. 

Desuden bidrag fra Sigrid Lauenborg Dahl og Mads Philipsen, Edicio dela Torre, Nana Gerstrøm Alsted og Ingrid Frederiksen.