NorthLit forener festival, kulturmøder og højskoleliv

Publiceret 21-03-2018

Det er litteraturen og kulturmødet, der i centrum, når Testrup Højskole blænder op for en ny festival, hvor backstage-området vil blive frekventeret af store nordiske og arabiske forfattere.

Topmøde mellem nordisk og arabisk litteratur

Den 20.-24. juni, slår Testrup Højskole dørene op til NorthLit - en ny nordisk litteraturfestival, der sætter fokus på litteratur fra et bestemt område eller brændpunkt i verden. I 2018 er det Mellemøsten og Nordafrika.

Højskolen danner rammen om den alternative festivalplads, hvor gæsterne kan indlogere sig og få følelsen af pulserende højskoleliv med alt, hvad det indebærer. Derudover vil en del af aktiviteterne foregå forskellige steder i Aarhus på ARoS, Godsbanen og i Gellerup.

"Det er et forsøg på at lave en anderledes litteraturfestival, som opdyrker en litteratur, vi ikke kender. 90% af det, der bliver oversat i dag, er amerikansk eller engelsk litteratur, så der er nok at tage fat i, kan man sige. Mellemøsten har været et vigtigt brændpunkt de sidste mange år - især med Det Arabiske Forår, flygtningestrømme osv. I den optik er det ret utroligt, at vi stort set ikke oversætter arabisk litteratur til dansk," siger Christian Dorph, der underviser på Testrup højskoles skrivelinje og er den del af festivalens styregruppe.

Frihed, demokrati og mediernes rolle

Om fredagen lægger højskolen hus til et politisk seminar, der med Adam Holm som moderator, lægger op til diskussioner om litteraturens potentiale i relation til temaer som frihed og demokrati. Herunder bliver mediernes rolle sat til debat:

Det handler om at nuancere et medienarrativ, der er meget forenklet. Alt for ofte bliver historier fra Mellemøsten kogt ned til at handle om IS, flygtningestrømme, borgerkrig og den slags. Litteraturen kan balancere og nuancere det billede og gøre op med en ”dem og os”-tænkning.

Christian Dorph, underviser på Testrup Højskole

Suzanne Brøgger åbner ballet

Festivalen åbner med en samtale på ARoS mellem den danske forfatter Suzanne Brøgger og den irakiske forfatter og filminstruktør Hassan Blasim, der ifølge The Guardian er ‛den måske største nulevende forfatter af arabisk litteratur’.

De efterfølgende dage vil der være koncerter, oplæsningsarrangementer og debat med samme formål om at fremme mødet i litteraturen, mellem forskellige kulturer og traditioner, mellem forfattere og publikum og mellem værket og læseren.

Festivalgæsterne bliver inddraget aktivt i den litterære proces gennem workshops, der iværksætter oversættelser, tekstproduktion, tegning og grafik og ikke mindst produktion og tryk af bøger på stedet.

Hold dig orienteret

Læs mere om program og priser på NorhLit.dk eller følg festivalens Facebookside

NorthLit er støttet af FFD's folkeoplysningspulje.

 

Rabat med Early Bird-billet

Køb billet t.o.m. 1. april og få adgang til alle NorthLit-arrangementer, fire overnatninger og fuld forplejning på testrup Højskole med gratis transport mellem scenerne og Årskort til ARoS (for alle under 30).

Se Early Bird-priser her

Sådan søger du Folkeoplysningspuljen

Folkeoplysningspuljen giver midler til højskolernes arbejde med folkeoplysende aktiviteter i lokalområderne i Danmark.

Se retningslinjer og ansøgningsskema

Ansøgningsfrist 1. marts og 1. oktober