Fra 14. til 17. februar samles 54 unge ukrainere på Nansenskolen i Lillehammer. Her vil de møde andre unge fra deres invaderede hjemland og dele erfaringer og udfordringer med at leve i Norden, mens krigen fortsat hærger i Ukraine.
Når demokratiet udfordres, må vi investere i ungdommen – særligt i ukrainske unge.
Lisbeth Johansen, formand for Folkehøjskolernes Forening og Nordisk Folkehøjskoleråd
Sammen vil de styrke deres stemmer i det offentlige rum og udforske de nordiske demokratiske traditioner – værdier, som ofte tages for givet i Norden, men som er afgørende for at opbygge et demokratisk samfund på ny.
Nordisk og ukrainsk samarbejde
Seminaret på Nansenskolen hedder "Empowering Tomorrow" og arrangeres af Nordisk Folkehøjskoleråd (NFR), som er en sammenslutning af folkehøjskoleforeninger i Norden. Det er støttet af Nordisk Ministerråd og arrangeres i samarbejde med ukrainske partnerorganisationer.
Gennem diskussioner, workshops og foredrag skal seminaret give deltagerne indsigt i, værktøjer til og muligheder for at engagere sig i demokratiske processer inden for politik, medier og civilsamfund.
Et særligt ansvar
Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark og formand for Nordisk Folkehøjskoleråd, finder det vigitigt, at de nordiske højskoler støtter ukrainske unge i en tid, hvor demokratiet er under pres.
"Når demokratiet udfordres, må vi investere i ungdommen – særligt i ukrainske unge. De er nøglen til at bevare demokratiske idealer, og vi har et ansvar for at give dem håb om en bedre fremtid. Vi må stå sammen i troen på, at der ikke findes et alternativ til håbet, for uden det ville situationen være uudholdelig," siger hun.
Unge fra hele Norden kommer til Lillehammer
Seminarets ukrainske deltagere er mellem 18 og 25 år og bor for tiden i et nordisk land. Deres deltagelse er gjort mulig takket være et tæt og betydningsfuldt samarbejde mellem folkehøjskolerne i Norden og flere ukrainske partnerorganisationer, som også har bidraget til programmet.
Det er gennem samarbejde som dette, at vi kan give vores ungdom de nødvendige værktøjer til at engagere sig aktivt i demokratiet på tværs af grænser og forskelle,
Anne Tingelstad Wøien, Folkehøgskolerådet
Anne Tingelstad Wøien, som er daglig leder af det norske Folkehøgskolerådet og styrelsesmedlem i Nordisk Folkehøjskoleråd, siger:
"Partnerskabet mellem folkehøjskolerne og de ukrainske organisationer viser ægte international solidaritet. Det er gennem samarbejde som dette, at vi kan give vores ungdom de nødvendige værktøjer til at engagere sig aktivt i demokratiet på tværs af grænser og forskelle," siger hun.
Ukrainske partnere bag workshops og program
Nansenskolen, som er vært for seminaret, har i mange år arbejdet med fred og demokrati. Signe Therese Strøm, som er rektor på skolen, ser frem til at give ukrainske unge rum til at reflektere over deres egen situation og fremtid:
Vi ser frem til at byde de unge velkommen og give dem en arena, hvor de kan dele deres erfaringer med at være ukrainske unge i Norden.
Signe Therese Strøm, Nansenskolen
"Vi ser frem til at byde de unge velkommen og give dem en arena, hvor de kan dele deres erfaringer med at være ukrainske unge i Norden. De står over for mange nye udfordringer her, samtidig med at de lever med en tung mental belastning – de er i sikkerhed, mens deres kære lever i fare. Det er en stor belastning for dem. Her får de muligheden for at opbygge sociale fællesskaber, finde håb og tilegne sig demokratiske værktøjer."
Udover Nansenskolen står partnerorganisationerne Building Ukraine Together, Ukraine Danish Youth House, Ukraine House og Nordic Ukraine Forum for en række programpunkter på seminaret.
Fredag ankommer alle deltagerne på Nansenskolen, hvor der vil være foredrag om den historiske frivillighedskultur i Ukraine efterfulgt af en aften fyldt med ukrainsk litteratur og digte. Lørdag og søndag vil der være foredrag om de nordiske demokratitraditioner og derefter workshops faciliteret af partnerorganisationerne. Mandag vil deltagerne sammen reflektere over dagene.