Ungeløftet-indsats er godt i gang på landets højskoler

Publiceret 07-02-2025

Selvom Ungeløftet-aftalen kun lige er skudt i gang, sætter den allerede aftryk på landets højskoler.

55 unge er allerede startet på højskole i år takket være den nye politiske aftale om Ungeløftet. Arkivfoto: Mads Michelsen

Siden årsskiftet har landets højskoler haft mulighed for at bidrage til den store politiske indsats, der skal hjælpe de omkring 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller beskæftigelse. Og den mulighed er i høj grad blevet grebet.

Den politiske aftale om Ungeløftet har betydet, at unge uden job og uddannelse siden 1. januar har kunnet søge tilskud til at komme på højskole, og allerede nu er der uddelt 61 Ungeløftet-stipendier, mens 55 unge er startet på højskole i år takket være ordningen.

De unge kommer fra 37 forskellige kommuner, og de fordeler sig på 28 forskellige højskoler. To tredjedele af dem, der har fået stipendier, er drenge.

Afgørende betydning for unges videre vej i livet

I dag tilbyder Folkehøjskolernes Forening allerede stipendier til unge, som for eksempel har svært ved selv at finansiere deres ophold, men den nye bevilling har gjort det muligt for langt flere unge at komme på højskole.

Et højskoleophold kan have afgørende betydning for unges videre vej i livet, og det kan hjælpe dem med at finde et ståsted i tilværelsen og med at blive en del af meningsfulde og forpligtende fællesskaber.

Om Ungeløftet

  • I efteråret præsenterede regeringen sit udspil til, hvordan man kan sænke antallet af unge, der hverken har fuldført eller er i gang med en uddannelse eller er i beskæftigelse. Her var der afsat 40 millioner kroner over fire år til at gøre det lettere for netop denne gruppe unge at komme på højskole.
  • I slutningen af januar blev den nye politiske aftale om Ungeløftet markeret på et topmøde, hvor en række virksomheder, organisationer og aktører erklærede deres støtte til aftalen.
  • Det vurderes, at cirka 43.000 unge mellem 15 og 24 år hverken er i job eller uddannelse.

Vil du søge Ungeløftet-stipendiet?

Ungeløftet-stipendiet er et tilskud til højskoleophold for unge mellem 16-29 år uden for job og uddannelse.

Du kan læse mere om stipendiet og dets formål og krav her

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes