Højskoler kan søge støtte til valgmøder

Publiceret 28-02-2024

I juni er der Europa-Parlamentsvalg, og højskoler har nu mulighed for at søge støtte til arrangementer, der gør opmærksom på valget. Det sker takket være støtte fra Europanævnet.

Med støtte fra Europanævnet kan folkehøjskoler nu søge støtte til at afholde valgmøder. Arkivfoto.

Europa-Parlamentsvalget nærmer sig, og det er tid til at finde ud af, hvem der skal lægge kursen for europæisk – og dermed også dele af dansk og international politik – i de kommende år.

Her har landets højskoler en vigtig rolle at spille. Mange højskoler arbejder med at engagere elever og kursister i globale problemstillinger og demokrati, og de har en lang tradition for at facilitere meningsfulde møder mellem mennesker med forskellig alder, baggrund og politisk overbevisning. Derfor er højskolerne også ideelle steder for politiske debatter og engagement, og de holder ofte valgarrangementer op til politiske folkeafstemninger.

Støtte til vælgermøder

Takket være støtte fra Europanævnet har højskoler nu mulighed for at få støtte til afholdelse af deres arrangementer i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. I alt kan man som folkehøjskoler søge 5000 kroner i støtte til at afholde et valgmøde.

Støtten skal søges via en formular, og der kan søges, så længe der er midler. 

Vil du søge? Gør det her.

Planlægger du aktiviteter i forbindelse med EP-valget?

Ansøg om støtte på 5.000 kr. her eller tip os blot om jeres valgmøde til fælles landingside og markedsføring.

Gør det her.

Giv unge lyst til at stemme

Udover støtten til valgmøder har Højskolerne fået midler fra Europanævnet til sammen med NGO'en Nyt Europa at styrke unges valgdeltagelse ved Europa-Parlamentsvalget.  

I 2019 så man en markant stigning i stemmeprocenten blandt europæiske unge under 25 år og mellem 25 og 39 år.

Listen up

Det gjaldt også i Danmark, men ligesom ved folketingsvalg er stemmeprocenten blandt unge mellem 20 og 39 år dog fortsat lavere end gennemsnittet. I Danmark er unge i alderen 19-29 år blandt dem, der stemmer mindst (kun overgået af danskerne over 80 år).

Dette kan skyldes, at emnerne føles fjerne og indflydelsen meget lille. Samtidig kan den manglende handling, når det kommer til klimamål, migrationskrisen og krige også være med til at skabe en følelse af håbløshed blandt især de unge.

Midlerne bruges blandt andet til kampagnen "Listen Up", som kommer til at køre i maj måned. Kampagnen består blandt andet af en række korte videoer, hvor højskoleelever præsenterer deres holdninger og ønsker til den europæiske dagsorden.

Young Europe is voting

Kampagnen "Listen Up" fungerer også som en optakt til både eventet Young Europe Is Voting, YEIV, som finder sted på Ungdomsøen i maj. Her samles unge fra hele Europa til en uge fuld af læring, kulturudveksling, fællesskab, nyskabelse og handlekraft.
                                        
I en uge vil deltagerne dykke ned i europæisk historie og kultur for sammen at formulere deres håb og ønsker til, hvordan vores fælleseuropæiske fremtid skal se ud. Projektet er en unik mulighed for at skabe nye venskaber på tværs af Europa og blive en del af et paneuropæisk netværk, som har mulighed for at påvirke det politiske niveau i Europa.

Flere af videoerne i "Listen Up"-kampagnen vil blive optaget under YEIV i maj.

Vil du med til Young Europe is voting? 

Har du lyst til at være med til eventet Young Europe is voting i maj - eller kender du en ung, der har? Så er der åbent for tilmeldinger NU, og det er gratis at deltage - og først til mølle.

Du skal være mellem 18 og 30 år og have lyst til at bruge en uge i selskab med os og en håndfuld europæiske unge for sammen at lære om og fremsætte ønsker til den europæiske fremtid?

Tilmeld dig her.

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes