Mere end 700 højskolefolk drager til Folkemødet

Publiceret 16-01-2023

Højskolerne er igen i 2023 repræsenteret på Folkemødet med Højskolernes Folkekøkken. Højskoleelever kan nu tilmelde sig højskolebus- og camp.

Højskolernes Folkekøkken

Omkring 12 højskoler og FFD deltager på Folkemødet i 2023. Forventningen er, at der i alt deltager mere end 700 højskoleelever og -ansatte til den politiske festival i Allinge d. 15.-17. juni. 

De fleste nuværende og tidligere højskoleelever kan bo i en ungdomscamp i hjertet af Allinge. Og højskolebusser kører dem tur retur til Bornholm.   

Tilmelding til højskolecamp og højskolebusser

Læs om at være frivillig for Højskolerne på Folkemødet

KALASET

Program 2023

Programmet er under udarbejdelse. Vi kan dog løfte sløret for at bandet KALASET spiller, og Elbæk DJ Collective sætter fut i teltet. Der vil være debatter om seksuel dannelse, klimahåb og kulturel bæredygtighed m.v.. Der vil blive folkedans og Bhangra, jazz n' cocktails, dj-battle, sang-duel, zumba og morgensang. Vi glæder os til at se jer i Højskolernes Folkekøkken. 

Tag Folkemødet med i undervisningen - året rundt

Højskolerne er massivt til stede på Danmarks første og største politiske demokratifestival. Med på øen har vi en række bestyrelsesmedlemmer og højskolefolk. Og 700 højskoleelever. Men der er plads til flere højskoler og elever. Overvej at tænke den politiske festival med ind i undervisningen på højskolen. Fx kunne efterårets hold overveje at arrangere en debat i Højskolernes Folkekøkken og til andres scener (og medvirke som tidligere elever - og gense hinanden på Folkemødet) - eller forårets elever kunne medvirke ved at arrangere en pop-up-event eller march for klimaet m.v..   

Læs ideer til at medvirke på Folkemødet - og emner til undervisningen

Hvorfor er højskolerne på Folkemødet?

Den direkte dialog mellem folk og politikere og folk imellem er vigtig, og den udfolder sig på Folkemødet. Vi plejer at sige, at Folkemødet kan sammenlignes med Højskolens idé. Højskolen er et demokratisk mikrokosmos (et mikro samfund i samfundet) – hvor man mødes og spejler sig selv i hinanden, i fællesskabet og debattere samfundet og omverdenen. Folkemødet er et mikro mikrokosmos.

Vi kan flytte samfundet gennem dialog, fordi demokratiet er mere og andet end konflikter og forsimplede udmeldinger i nyhederne.  Højskolerne er ikke på Folkemødet for at fremme én specifik dagsorden, men for at deltage i og styrke samtalens og dialogens demokrati. Ikke fordi vi nødvendigvis skal være enige, men fordi nye perspektiver opstår, og vi bliver klogere på verden og hinanden, når meninger brydes.

Vi er på Folkemødet for at lave GOD HØJSKOLE. Derfor bruger vi ressourcer på at etablere en "højskole" med Højskolernes Folkekøkken, som giver rum til samtaler, god sund mad, debat, fællessang, koncerter og fest. 

FFD er debatscenepartner, og støtter med kroner og øre på den måde Folkemødet som idé og virke. 

25.000 portioner mad og flere hundrede perspektiverende debatter  

Højskolerne har været aktive på Folkemødet i 10 år. 8 år med Højskolernes Folkekøkken, ca. 3.900 højskoleelever i alt og ca. 15 medvirkende højskoler årligt. Vi har haft deltagere med i mere end 100 eksterne debatter på andres scener. Været partner og haft program på Ungdomshøjens scene, i Folkeoplysningsteltet og på Hovedscenen.
Frivillige tidligere højskoleelever har været debattører, SoMe-reportere og stagecrew. Vi har afholdt omkring 120 debatter i Højskolernes Folkekøkken, 58 morgensangsarrangementer og ca. 80 arrangementer af mere underholdende, musikalsk og festlig karakter. Der er lavet ca. 25.000 kuverter sund og bæredygtig mad siden 2013 og solgt ca. 12.000 liter øl.  

”Vi som bevægelse har et stort udbytte af deltagelsen. Det er vores unge, der er de unge, man møder ved debatter og indlæg. Det er vores fester, der samler også lidt ældre unge, og morgensangen samler sangglade fra mange deltagende organisationer. Det er vores måltider, der bliver talt og tweetet om. Måske er vi også det sted, der besøges af flest politikere, uden at de skal på "scenen". Statsministeren kalder folkemødet sommerhøjskole for voksne. Vi kan ikke undvære folkemødet og folkemødet kan ikke undvære os. …   Min holdning er klar. Folkemødet er blevet etableret som stedet hvor alle sektorer og interesseorganisationer mødes og møder politikere og borgere i dette land”. 

Lars Sonne, forstander, Suhrs

Tak til alle højskoler, højskoleelever, bidragsydere og samarbejdspartnere, som i alle årene har været med til at gøre  Højskolerne på Folkemødet  til en institution i sig selv. 

Andre nyheder

Vil du modtage FFDs nyhedsbrev?

Folkehøjskolernes Forenings nyhedsbrev for dig, der er ansat på en højskole eller har interesse for den politiske, administrative eller pædagogiske proces omkring højskolerne.

  • Det politiske og kommunikative arbejde i FFD
  • Administrative nyheder
  • Nyheder om højskolepædagogik
  • Aktuelle kurser og ledige jobs
  • Historier fra foreningens projekter

Felter med (*) skal udfyldes