Pia hjælper unge med at tage ordet foran et stort publikum: "Det er vildt at opleve, hvad det gør ved dem"

Publiceret 05-09-2022

MÅNEDENS HØJSKOLEPORTRÆT Som ung ville Pia Beltoft hellere rejse end tage på højskole. Ved et tilfælde kom hun selv til at arbejde med kommunikation på Vallekilde Højskole, hvor en elev engang rådede hende til at turde at være kedelig.

"Jeg kan selv få lyst til at underholde, hvis jeg for eksempel holder morgensamling, men der er en stor styrke i at lægge det sjove lidt til side og være i det mere alvorlige," siger Pia Beltoft. Foto: Mathias Ambus

Af Mette Skov Hansen

Hvorfor endte du på en højskole?

"Det var et tilfælde. Jeg arbejdede for Zetland, og nogen kendte nogen. Jeg startede med lidt freelance-kommunikationsassistance på nogle korte kurser, og efter det blev jeg ansat.

Jeg har aldrig selv gået på højskole, jeg ville hellere rejse, så det var ikke en del af en plan."

Hvad har været den vildeste aha-oplevelse for dig på højskolen?

"Jeg er projektleder for talerskolen Røst, som Vallekilde Højskole driver sammen med Ungdomsbureauet.

Vi har gennem årene holdt en række arrangementer, hvor unge holder taler, blandt andet i Operaen og på Roskilde Festival, og det er så vildt at opleve, hvad det gør ved talerne at tage ordet på scenen foran et publikum, der lytter med omsorg og respekt.

Det er vildt, fordi det er så simpelt - én taler, andre lytter - men det rammer et helt grundlæggende menneskeligt behov – at blive lyttet til og forstået."

Hvornår har du stået i dit største dilemma på højskolen?

"Under covid-19 var der nærmest dagligt dilemmaer omkring, hvordan vi indrettede hverdagen, så vi både overholdt retningslinjerne og også kunne ånde.

Det var virkelig svært at skulle håndhæve nogle regler, der havde til formål, at eleverne ikke skulle være for tætte med hinanden, for den fysiske nærhed, hvor man bare ligger i en bunke og nusser og bliver venner, uden man helt opdager det, er virkelig noget, der hører ungdommen til.

Når man er voksen, sidder man mere i en sofa, måske med benene oppe under sig, hvis det er rigtig hyggeligt."

Hvad er det bedste råd, du har fået af en elev?

"At vi skal turde være kedelige. Jeg kan selv få lyst til at underholde, hvis jeg for eksempel holder morgensamling, men der er en stor styrke i at lægge det sjove lidt til side og være i det mere alvorlige."

Hvad er det værste ved at arbejde på en højskole?

"Den gode gamle work-life-balance. Og så kunne lønnen godt være bedre."

Hvis du fik 10 millioner kroner til udvikling af din højskole, hvad skulle de så bruges på?

"Det lyder måske lidt kedeligt, men jeg ville sætte hele baduljen i stand. Ombetrække sofaer, male alle vægge, afhøvle gulve, komme helt ud i hjørnerne. Vallekilde er en gammel dame, og hun fortjener noget love.

Og så ville jeg sende alle medarbejdere på al den efteruddannelse, de kunne ønske sig."

Hvad ville du lave, hvis du ikke arbejdede på en højskole?

"Sidde i en kommunikationsafdeling et eller andet kreativt sted og vide meget mindre om 20-22 årige, end jeg gør nu."

Pia Beltoft

Født i 1982. Uddannet cand.public, BA i retorik. Begyndte på Vallekilde Højskole i februar 2015. Arbejder med kommunikation og som projektleder for Røst.

Månedens højskoleportræt

Hver måned interviewer FFD NYT en ansat på en af landets højskoler. Læs deres svar på spørgsmål om højskolelivet.