Yurii er med til at starte højskole i Ukraine: Vi har brug for ansvar, kritisk tænkning og dialog, hvis vi vil undgå krig i fremtiden

Publiceret 08-03-2022

Forholdet mellem Ukraine og Rusland kan på sigt forbedres med samtale, men det kræver, at Rusland bliver demilitariseret og demokratiseret, og de fleste russere vænner sig til kritisk tænkning og ansvar. Det siger Yurii Pyvovarenko, der er en af de ledende kræfter bag oprettelsen af en højskolebevægelse i Ukraine

Yurii Pyvovarenko er head of council i en NGO, der arbejder på at udbrede højskoletanken i Ukraine.
Af Mette Skov Hansen
 
Det klogeste ville nok være at forlade Ukraine. Det ved Yurii Pyvovarenko godt. 
 
Men selvom bomber og missiler fortsat falder over flere af landets byer, og at mænd, der som han selv er i den våbendygtige alder, risikerer at blive sendt i krig, har han ikke kunnet få sig selv til at rejse.

Jeg har allerede brugt mange kræfter, ressourcer og meget tid på at prøve at gøre Ukraine bedre, så jeg kan ikke forlade landet nu. Det lyder måske fjollet, men det ligger meget dybt i mig.

Yurii Pyvovarenko  

”Jeg har følelse af, at det større mål med mit liv ligger i Ukraine. At det er her, jeg er født til en ’mission’. Jeg har allerede brugt mange kræfter, ressourcer og meget tid på at prøve at gøre Ukraine bedre, så jeg kan ikke forlade landet nu. Det lyder måske fjollet, men det ligger meget dybt i mig,” siger Yurii Pyvovarenko, der til dagligt bor i hovedstaden Kyjev og nu befinder sig i en landsby i det vestlige Ukraine. 
 

Planer om en ukrainsk højskole

Den måde, Yurii Pyvovarenko de seneste to og et halvt år har forsøgt at gøre Ukraine bedre på, er inspireret af en skandinavisk tradition. Han er nemlig en af de ledende kræfter i NGO’en ”Ukrainian Bildung Network”, der arbejder på at oprette en højskolebevægelse i landet.

Jeg tror, at oprettelsen af et højskolenetværk kan hjælpe os med at styrke det ukrainske samfund, og jeg bruger stort set al min fritid på at prøve at få det til at ske.

Yurii Pyvovarenko

Initiativtagerne arbejder blandt andet på at oversætte relevante artikler og bøger om bevægelsen til ukrainsk, og derudover er en bygning i Vovchok i det nordlige Ukraine ved at blive sat i stand som højskole, så der allerede denne sommer kan holdes korte kurser.
 
”Da jeg første gang hørte om højskolerne i Danmark, Sverige og Norge, vidste jeg, at det også var noget, jeg ville arbejde for. For det har gjort jeres folk mere bevidste om og ansvarlige og aktive i samfundet. Jeg tror, at oprettelsen af et højskolenetværk kan hjælpe os med at styrke det ukrainske samfund, og jeg bruger stort set al min fritid på at prøve at få det til at ske,” siger Yurii Pyvovarenko, som selv har titel som Head of Council i NGO’en.
 

Problemer med misinformation

Da Rusland invaderede i Ukraine den 24. februar, blev højskolearbejdet dog sat på pause.

Lige nu er vi alle involverede i krigen, og vi har ikke ressourcerne til at kunne fortsætte arbejdet. De folk, som skulle renovere vores højskolebygning, har travlt med at beskytte deres familier og landsbyer.

Yurii Pyvovarenko

”Jeg kan stadig ikke forstå, at det er sket. Lige nu er vi alle involverede i krigen, og vi har ikke ressourcerne til at kunne fortsætte arbejdet. De folk, som skulle renovere vores højskolebygning, har travlt med at beskytte deres familier og landsbyer. Selv forsøger jeg at forbinde folk og hjælpe, hvor jeg kan,” siger Yurii Pyvovarenko, som blandt andet prøver at sprede information om situationen i Ukraine til russere for at få dem til at stoppe krigen.
 
”Jeg prøver blandt andet at vise billeder af situationen og forklare russiske mødre og hustruer, at deres mænd og sønner har ret til at sige nej til at deltage i krigen. De uafhængige medier er lukket i Rusland, og det er svært at være oppe imod den russiske propaganda-maskine. Mange russere tror ikke på, at deres soldater dræber civile i Ukraine,” siger han.
 

Højskoler kan hjælpe med at udbrede vigtigheden af dialog

Yurii Pyvovarenko tror på, at højskoletanken– når den værste fase af krigen er ovre – kan være med til at forbedre landets situation, da der ifølge ham er brug for institutioner, der vil sikre kritisk tænkning, solidaritetsfølelse og et øget demokratisk engagement i Ukraine. Og på længere sigt vil der være brug for værktøjer til at kunne skabe bedre dialog om fred med det russiske folk. 

Højskoler kan hjælpe ukrainere med at forstå vigtigheden af ansvar, solidaritet og dialog. Efter krigen må vi finde løsninger og turde tale sammen om smertefulde emner i vores historie.

Yurii Pyvovarenko

"Højskoler kan hjælpe ukrainere med at forstå vigtigheden af ansvar, solidaritet og dialog. Efter krigen må vi finde løsninger og turde tale sammen om smertefulde emner i vores historie. Vi skal bevare solidariteten i Ukraine. Vi er alle forskellige, og vi bør gennem hele livet lære at kunne leve sammen og støtte hinanden,” siger han.
 

Kan nederlaget blive en styrke for befolkningen?

På trods af alle ødelæggelserne begået af russiske soldater tror Yurii Pyvovarenko samtidig på, at krigen allerede har skabt en positiv ændring i befolkningens bevidsthed - den har skabt en fællesskabsfølelse.

Vi har brug for, at folk opfører sig som voksne mennesker – ikke voksne, der opfører sig som teenagere. Der håber jeg, højskoletanken kan hjælpe os med.

Yurii Pyvovarenko 

”I 1860’erne skete der noget med danskerne efter krigen mod Tyskland. Højskoletanken spredte sig. Det lader til, at vi kan være i en lignende vækst nu. Krigen hjælper os til at glemme de små holdningsforskelle og forstå, at vi må handle som voksne, ansvarlige mennesker. Højskolebevægelsen kan hjælpe os til at bevare den forståelse,” siger han. 
 
”Før krigen interesserede de fleste ukrainere sig for politik, men de gjorde typisk ikke en indsats, medmindre det vedrørte dem selv eller deres nærmeste. Vi har brug for, at folk opfører sig som voksne mennesker – ikke voksne, der opfører sig som teenagere. Der håber jeg, højskoletanken kan hjælpe os med,” siger han. 
 

Besøg i Danmark

NGO’en bag den ukrainske højskolebevægelse har haft planlagt et besøg i Danmark senere på foråret, og Yurii Pyvovarenko håber, de danske folkehøjskoler vil have mulighed for at dele deres erfaringer og tilgang til arbejdet med højskoler. 
 
”Men nu håber vi i første omgang, at krigen snart stopper, så vi kan begynde med at genopbygge landet,” siger han.

Ukrainian Bildung Network

Er en ukrainsk NGO ledet af en gruppe undervisere med grundlægger Serhii Chumachenko i spidsen. Medlemmerne har til formål at skabe et folkehøjskolenetværk I Ukraine.
NGO’en samarbejder blandt andet med organisationer i Skandinavien. Lige nu arbejdes der på at oversætte bøger om højskoletanken og Bildung til ukrainsk, på at skabe en højskole i Vovchok i det nordlige Ukraine og at skabe studiekredse, hvor bevægelsens idé og værdier diskuteres.

Læs mere om projektet her.