PRESSEMEDDELELSE

FFD og DeltagerDanmark kæmper sammen for den grønne omstilling

Publiceret 01-04-2022

Folkehøjskolernes Forening og DeltagerDanmark vil sammen arbejde for at øge danskernes engagement i den grønne omstilling.

I disse år pibler en underskov af lokale grønne fællesskaber frem i hele Danmark. Unge og voksne, landboere og byboere, mennesker med alverdens forskellige baggrunde og kompetencer finder sammen i en fælles forståelse af, at “vi bliver nødt til at gøre noget der, hvor vi er”. 
 
Det er mennesker og samtaler, som mange højskoler allerede inviterer ind og møder, fordi de samme mennesker i jagten på ny viden og nye måder at engagere sig i den grønne omstilling på tilmelder sig skolernes kurser om klima og bæredygtighed.

I erkendelse af at DeltagerDanmark og FFD på mange måder deler visioner og metoder for, hvordan den grønne omstilling kan realiseres, har vi et fælles ønske om at hjælpe hinanden ved at byde ind med det, vi hver især kan, for at forstærke den samlede effekt.

Simon Lægsgaard Madsen, formand for FFD’s Bæredygtighedslaboratorium og næstformand i FFD’s bestyrelse

Grønne Nabofællesskaber

I samarbejde med initiativet De Grønne Nabofællesskaber har DeltagerDanmark etableret små lokale borgergrupper i stort set alle kommuner i Danmark. Målet er at skabe en uformel struktur for den grønne omstilling, som baserer sig på samarbejde med de nærmeste naboer i landsbyen, boligblokken eller over hækken.
 
Og det arbejde vil Folkehøjskolernes Forening gerne støtte op om, fortæller Simon Lægsgaard Madsen. Han er formand for FFD’s Bæredygtighedslaboratorium og næstformand i FFD’s bestyrelse. 

Vi deler troen på, at flest mulige danskere kan genvinde håbet og handlekraften til at indgå som aktive medskabere af omstillingen ved selv at foretage konkret klimahandling

Simon Lægsgaard Madsen, formand for FFD’s Bæredygtighedslaboratorium og næstformand i FFD’s bestyrelse 

”I erkendelse af at DeltagerDanmark og FFD på mange måder deler visioner og metoder for, hvordan den grønne omstilling kan realiseres, har vi et fælles ønske om at hjælpe hinanden ved at byde ind med det, vi hver især kan, for at forstærke den samlede effekt. Vi deler troen på, at flest mulige danskere kan genvinde håbet og handlekraften til at indgå som aktive medskabere af omstillingen ved selv at foretage konkret klimahandling. Så jo mere vi kan røre i den gryde, jo bedre. Fra FFD’s side er det således en opfordring til at samarbejde med DeltagerDanmark, hvor det giver mening for den enkelte højskole,” siger Simon Lægsgaard Madsen.

Skal din højskole være med?

Hvis du tænker, at der er perspektiver for din højskole i at indgå i "Grønne Nabofællesskaber"-projektet som lokal grøn forandringsagent, rum for nye relationer, kurser og møder og formidler af grønne handlekompetencer - og hvis du gerne vil kobles tættere på lokalsamfundets fællesskaber for borgere og ildsjæle, der arbejder med grøn forandring, så ræk ud til DeltagerDanmark på info@deltagerdanmark.dk
Hos DeltagerDanmark ser man også store fordele i samarbejdet, fortæller direktør Rune Baastrup.

Vi er overbeviste om, at et stærkt samarbejde på tværs af civilsamfundets foreninger og på tværs af uddannelsesaktører er afgørende for den grønne omstilling. Og her kan højskolerne spille en helt central rolle.

Rune Baastrup, direktør i DeltagerDanmark

"Vi er overbeviste om, at et stærkt samarbejde på tværs af civilsamfundets foreninger og på tværs af uddannelsesaktører er afgørende for den grønne omstilling. Og her kan højskolerne spille en helt central rolle. Ja, det gør de allerede lokalt visse steder. DeltagerDanmark vil derfor gerne varmt anbefale højskoler, som ønsker at være med til at udvikle og understøtte nye deltagelsesmuligheder for borgere og civilsamfund, at blive en del af de klimapartnerskaber og grønne projekter, der bliver skabt gennem de Grønne Nabofællesskaber," siger Rune Baastrup.
 

Hvem er DeltagerDanmark?

DeltagerDanmark er en socialøkonomisk konsulentvirksomhed, der arbejder for et samfund, hvor fællesskaber og deltagelse står i centrum. Deres arbejde består både af strategi- og organisationsudvikling, rådgivning, analyser, kampagner og træning af mennesker og fællesskaber på alle niveauer – fra nye aktive til erfarne ledere. 
 
DeltagerDanmark trækker på velafprøvede organiseringsmetoder, når de samler mennesker, der brænder for at skabe grøn lokal forandring, træner dem i lederskab og forandringsarbejde, faciliterer samtaler om klima og grøn omstilling, laver meningsdannerforløb, stormøder og hjælper med at opbygge lokale strukturer for civilsamfundsdeltagelse.

Læs mere her. 

DeltagerDanmark har igangsat samarbejde med følgende partnere: KR Fonden, Concito, Dansk IdrætsForbund, Danmarks Naturfredningsforening, Aalborg Universitet, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Dansk Metal, Københavns Universitet, BL - Danmarks Almene Boliger, KFUM spejderne, Omstilling.NU, Middelfart, Fredericia, Assens, Brøndby, Favrskov, Rudersdal, Ballerup, Københavns og Aarhus Kommune. 

Hvad er 70i30?

Som en del af Villum, Velux og KR fondenes store 70i30 projekt, arbejder DeltagerDanmark på at understøtte, at de mange små initiativer, der skyder op nedefra kan få solidt rodfæste. 
Velux fonden, Villum-Fonden og KR Foundation har finansieret og igangsat projektet "70i30”, hvor de har samlet en række aktører om at bidrage til den grønne omstilling af samfundet. Projektet giver en række grønne aktører økonomisk rygstød til at være med til at realisere Danmarks 70% CO2-reduktion i 2030.
 
Simon Lægsgaard, FFD
Rune Baastrup, DeltagerDanmark
Daniel Aleksander Kern
Udviklingskonsulent
Kommunikation, viden og projekter

Projektleder inden for demokrati, Norden, Europa, fonde, konferencer.
Sekretær for FFDs bestyrelse og Nordisk Folkehøjskoleråd.

Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent
Kommunikation, viden og projekter

Presseansvarlig