Studierejser - Opmærksomhedspunkter

Publiceret 16-09-2021

Højskolerne står overfor en periode, hvor der normalt afvikles studieture, rejser, ekskursioner m.v. til udlandet, og mange skoler har allerede udbudt disse rejser til skolens nuværende elever og afvikler disse i løbet af det næste halve års tid.

I Danmark ser Coronaen ud til at være under kontrol, men det samme kan på nuværende tidspunkt ikke siges om en række andre lande. Derfor kan det være vanskeligt at forudse, om rejser kan gennemføres i de kommende måneder. Dette afhænger af de respektive landes status på det givne tidspunkt.

Dette medfører, at skolerne må træffe nogle svære valg, både når rejser udbydes og ikke mindst når de skal afvikles.

Vi har forsøgt at samle nogle råd som inspiration til den enkelte skoles planlægning i den forbindelse.

  1. Følg allerede nu med i det konkrete lands udvikling i forhold til Coronasmitte. Vær a jour med landets indrejsebetingelser, krav om coronapas, isolation m.v.
  2. Kræver landet isolation af ikke-vaccinerede ved indrejse og hvordan forholder I jer til dette. Kan det blive nødvendigt at lade nogle elever blive hjemme.
  3. Hvorledes forlanger landet, at man skal agere ved konstateret smitte. Skal der ske selvisolation m.v I givet fald, under hvilke omstændigheder kan dette lade sig gøre på destinationen.
  4. Afklar vilkår for jeres rejseforsikring. Dækker den i det konkrete land, ved Corona, hjemrejse, isolation i landet, ledsagere, nære kontakter m.v.
  5. Lav en handleplan, der kan medbringes på rejsen af medarbejderne, der beskriver hvorledes man takler opstået smitte, nære kontakter, indlæggelse, test, isolation, hjemrejse, forsikring m.v.
  6. Det kan være en mulighed at medbringe udstyr til selvtest på rejsen og på den måde, hurtigt konstatere evt. smitte.
  7. Skolen skal som udgangspunkt afholde udgifter i landet til test, ved selvisolation, længere ophold, sygehusbehandling m.v. Nogle forsikringer dækker disse udgifter.
  8. Visse lande kræver indrejseformular udfyldt pr. deltager.

Nyttige links

Rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet

Danske Ambassader

Rejsevejledning i Rigsfællesskabet

Kort over indrejserestriktioner i Europa: