Denne mandag er det præcis 100 år siden, at den første højskole blev etableret i Polen. Det markeres i disse dage med et stort internationalt seminar på universitetet i Stettin, hvor Folkehøjskolernes Forening i Danmark, FFD, også deltager.
Målet med dagene er blandt andet udveksling af viden, erfaringer og holdninger, og der er inviteret en række internationale oplægsholdere samt repræsentanter fra den polske regering. Af danske talere er der blandt andet professor emeritus og tidligere højskoleforstander Ove Korsgaard, lektor Anders Holm og Peter Mogensen fra Brenderup Højskole.
Folk bliver tit overraskede over, hvor mange højskoler der er rundt omkring i verden, og jeg tror også, det vil overraske mange, at Polen har haft dem i 100 år.”
Elsebeth Gerner Nielsen, generalsekretær i FFD
Mandag taler generalsekretær Elsebeth Gerner Nielsen på seminaret, og hun vil have vægt på folkehøjskolernes rolle i demokratiseringen af samfundet og på bæredygtighed.
”Det er vigtigt, vi er til stede og støtter op om højskolebevægelsens udbredelse i andre lande. Det giver os en følelse af at være en del af noget større, og det er interessant at se, hvordan andre har kunnet bruge højskoleidéen. Folk bliver tit overraskede over, hvor mange højskoler der er rundt omkring i verden, og jeg tror også, det vil overraske mange, at Polen har haft dem i 100 år,” siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Ønske om en højskolelov
Interessen for Grundtvig og højskoletanken i Polen kan spores tilbage til 1800-tallet. Det var dog først den 4. oktober 1921, at den første højskole åbnede i landsbyen Dalki. Herefter voksede antallet af højskoler langsomt, og i 1948 var der 79 højskoler i Polen.
I dag har Polen omkring 20 højskoler, og i 2020 blev der givet en stor engangsbevilling til skolernes drift. Højskolebevægelsen i landet arbejder dog på at blive sikret en mere permanent støtte fra staten, og de håber at kunne overbevise regeringen om, at der skal laves en højskolelov i Polen, ligesom der er det i Danmark.
Dette vil også blive drøftet på seminaret, og Folkehøjskolernes Forening støtter op om det arbejde.
”Vi er glade for at vide, at den polske regering støtter de polske højskoler, og vi håber, at den også vil foretage de nødvendige foranstaltninger for fremover at sikre højskolerne i Polen både økonomisk og med lovgivning. Og så håber vi, at regeringen vil hjælpe til at sikre den unikke skoleform i dens ambition om at skabe frie, alternative rum for tænkning og nytænkning af samfundet. Vi er glade for at være i dialog med højskolerne om denne ambition og over, at vi kan samarbejde og inspirere hinanden,” siger Elsebeth Gerner Nielsen.