Ny bestyrelse og genvalg af formand

Publiceret 30-09-2020

Højskolernes generalforsamling bød på genvalg af formand, tre nye ansigter i bestyrelsen, ministerbesøg og dialog med en række folketingspolitikere, der gav håndslag på at arbejde for at nedbryde barrierer, der giver mulighed for en mere mangfoldig elevgruppe på højskolerne.

Formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Lisbeth Trinskjær, på talerstolen i både virtuel og virkelig form til FFD's Årsmøde på Gymnastikhøjskolen i Ollerup den 18. september 2020.

Trinskjær genvalgt som formand – og tre nye ansigter i bestyrelsen

På årets generalforsamling til FFD's Årsmøde den 18. september blev formand Lisbeth Trinskjær genvalgt, som derfor får to år mere på posten . Derudover blev Birgit Fuglsbjerg, forstander på Rønde Højskole, Claus Staal, viceforstander på Den Internationale Højskole og Ole Andreassen, lærer på Askov Højskole, valgt ind i FFD’s bestyrelse.

Se FFD's nye bestyrelse

Tre medlemmer af bestyrelsen valgte ikke at genopstille. Og der var stor tak til afgående bestyrelsesmedlemmer Nana Alsted, bestyrelsesmedlem på Jyderup Højskole, Stig Kaufmannas, tidligere lærer på Den Rytmiske Højskole, og Søren Winther Larsen, forstander på Odder Højskole, for deres vigtige indsats i FFD's bestyrelse de seneste år.

Vedtægtsændringer giver stemmeret til virtuelle deltagere og rykker Årsmødet

De af generalforsamlingens deltagere som deltog virtuelt hjemme fra stuerne havde ikke stemmeret i år, men hvis det igen bliver aktuelt med virtuel afvikling af FFD's generalforsamling, kan alle deltagere fremover deltage med stemmeret. Det sker efter vedtagelsen af en vedtægtsændring, der gør det muligt at afholde FFD Generalforsamling virtuelt, hvis det bliver nødvendigt.

Endnu en vedtægtsændring var til afstemning i år og blev vedtaget. Det betyder, at FFD's Årsmøde fremover vil blive afholdt i efteråret i stedet for foråret.

Læs mere om FFD's Årsmøde og generalforsamling

Virtuelle håndslag mellem SF, V og Radikale 

Årets politiske indslag var mange under FFD's generalforsamling, hvor Kulturminister, Joy Mogensen (S), var indbudt som hovedtaler. Hun indledte Årsmødet med en tale med særligt fokus på mangfoldighed på højskolerne, og opfordrede blandt andet til ikke glemme hånden frem for ånden. Direkte adspurgt ville ministeren gerne være med til at se på nogle af de muligheder, der er lukkede for at gøre det nemmere for bredere målgruppe at komme på højskole.

Derefter stod den på politisk dialog med en række folketingspolitikere, som holdt oplæg over temaet ”Status på fællesskabet efter Danmarks nedlukning. Mit hedeste ønske til højskolernes bidrag til udviklingen af fællesskaber i Danmark og verden de kommende år.”

Med på over Zoom var Mai Mercado (K), Jacob Mark (SF), Kristian Jensen (V) , og til sidst Morten Østergaard (R). De sidste tre gav virtuelt håndslag på at gå til Undervisningsministeren med ønske om at kigge på betalingsloven, så det frem over vil åbne op for bestemte elevgrupper i stedet for at ekskludere dem fra landets højskoler. 

Lis Sørensen modtog den Folkelige sangs pris

Grundet Corona var al fællessang til Årsmødet taget af programmet, men årets deltagere blev dog ikke snydt for musikalske indslag. Sangerinde, komponist og sangskriver Lis Sørensen blev hædret med Den Folkelige Sangs Pris 2020 på 25.000 kr.

Prisen bliver uddelt hvert år og gives til en eller flere, der har bidraget til udbredelsen af og kendskabet til den folkelige sang.

Læs hele nyheden om prisoverrækkelsen og juryens begrundelse for valget af Lis Sørensen

Jubilæumssang kommer med i den 19. udgave af Højskolesangbogen

I år 2020 kunne Gymnastikhøjskolen i Ollerup fejre 100-års jubilæum. I den anledning skrev Jens Sejer Andersen og Jakob Bonderup sangen Universet var tavst. Og den kommer med i næste udgave af Højskolesangbogen, hvilket blev afsløret under fredagens Årsmøde, som blev afholdt i netop Ollerup.

Læs mere og hør Universet var tavst til billeder og film fra højskolens ansatte, der ønsker alle elever, kursister, venner og samarbejdspartnere tillykke med de 100 år den 1. maj 2020.

 

Årsmødehæftet 2020

Hent årsmødehæfte 2020

Hæftet indeholder bl.a. beretning, handlingsplan, regnskab, budgetforslag og spændende artikler. Læs bl.a. portrætter med 

  • Nadia Lise Dyhrberg Petersen (elevportræt): Højskolen har givet mig en indre ro
  • Kasper Hofer Søndergaard: Vi mangler føling med det, der omgiver os
  • Mette Lysdal, Der findes ingen dårlige dage
  • Daniel Rye, En livsdefinerende oplevelse
  • Trine S. Larsen, Mellem psykolog og tryllekunstner 

Hent årsmødehæftet 2020 (pdf, opslag)

Hent årsmødehæftet 2020 (pdf, enkeltsidet)