Første møde i Højskolernes nye Bæredygtighedsudvalg

Publiceret 02-10-2020

Det nye Bæredygtighedsudvalg har for første gang eksterne medlemmer. Sammen med en række erfarne højskolefolk, var de med til at skyde arbejdet i gang på det første møde.

Bæredygtighedsudvalget
Bæredygtighedsudvalget

Højskolernes nye Bæredygtighedsudvalg holdt sit første møde i går 30. september i Højskolernes Hus, Nytorv 7.

Ud over hjemmebagte snegle, afspritning og sikker afstand, handlede dagen om, hvordan Højskolerne kan bidrage til den bæredygtige dagsorden. Udvalget består af en række erfarne højskolefolk, som har fået selskab af tre eksterne medlemmer med stor viden inden for bæredygtighed/verdensmål.  

De tre eksterne medlemmer er Connie Hedegaard, formand for Concito mm., Søren Hermansen, direktør for Samsø Energiakademi og Jonas Lysgaard, lektor på DPU.

Højskolebevægelsen og bæredygtighedsdagsorden

Der ligger et vigtigt stykke arbejde foran udvalget i at udvikle ideer og projekter, så højskolebevægelsen spiller ind i den aktuelle bæredygtighedsdagsorden og dermed er med til at sikre den nødvendige folkelige forandringer. Som Connie Hedegaard formulerer det:

Der er brug for steder, som bygger bro, mellem unge og ældre, mellem nutidens og fremtidens generationer.  Det kunne f.eks. være højskolerne, som byder sig til som lokale eksperimentarier, hvor alle kan tage hen og få inspiration. Opleve muligheder. Mulige fremtider.

Connie Hedegaard, medlem af bæredygtighedsudvalget og formand i Concito

Formand for udvalget Simon Lægsgaard udtaler:

Som højskolebevægelse har vi et historisk ansvar for på én gang at understøtte, kritisere og nytænke samfundet. Udvalgets fornemste opgave er, at finde frem til hvor vi som bevægelse bruger vores kræfter bedst i relation til bæredygtig udvikling, og jeg er derfor glad for at udvalget både består af stærke højskolefolk og folk udenfor højskoleverdenen med stor indsigt i bæredygtig omstilling, der kan bidrage med nye perspektiver. Udvalget vil fungere som et advisory-board, der arbejder tæt sammen med sekretariatet i fht. at inspirere og kvalificere ideer og projekter, der understøtter bæredygtig udvikling, før de indstilles for bestyrelsen. Og alt sker i dyb respekt for den frihedstradition som højskolebevægelsen er rundet af - vi er ikke en bæredygtighedsbevægelse, men vi er en bevægelse, hvor der er masser af plads og vilje til at bidrage til bæredygtig forandring

Simon Lægsgaard, Formand for bæredygtighedsudvalget og forstander

Udvalget kommer til at mødes cirka 3 gange årligt, og være i tæt dialog med sekretariatet, hvor de vil have en sparrende og kvalificerende rolle i FFD’s arbejde, herunder i udarbejdelsen af indstillinger til bestyrelsen.

 

Medlemmer i bæredygtighedsudvalget

Simon Lægsgaard, formand for udvalget, forstander, Brandbjerg Højskole

Connie Hedegaard, formand for Concito mm.

Søren Hermansen, direktør, Energiakademiet på Samsø

Jonas Lysgaard, lektor, DPU

Ida Langendorf, lærer, Krogerup Højskole

Jeppe Graugaard, lærer, Ry Højskole

Tania Dethlefsen, forstander, Gerlev Idrætshøjskole

Benedikte Sten Andersen, forstander, Vestjyllands Højskole

Laura Troi, viceforstander og lærer, Suhrs Højskole

Rane Baadsgaard Lange, viceforstander og lærer, Brandbjerg Højskole