Højskolerne sætter fokus på EU

Publiceret 02-11-2020

Gennem 10 arrangementer sætter højskolerne fokus på EU og dets muligheder og udfordringer. Det spreder glæde blandt elever at få en større indsigt i EU.

I disse uger bliver der afholdt EU-arrangementer på 10 forskellige højskoler med fokus på EU’s rolle i verden. De færreste kender egentlig til, hvad EU laver, men de fleste er alligevel en del af det. Med oplæg, debat og diskussion bliver både oplægsholdere og elever klogere på, hvad der binder Europa sammen, og hvad der i lige så høj grad skiller EU og medlemslandene fra hinanden.

Oplægsholderne har været tidl. ambassadør Friis Arne Petersen, journalist Bjarke Møller og professor Uffe Østergaard og Hjalte Tin. De har bidraget med skarpe analyse om, hvor EU er og hvor EU bør bevæge sig hen. Arrangementerne er støttet af midler fra Europa-Nævnet.

EU står overfor store udfordringer

Elever fra hhv. Askov og Grundtvigs Højskole udtrykker begejstring for arrangementerne. På Askov Højskole fortæller elev Peter Klint efter oplægget fra Uffe Østergaard og Hjalte Tin at:

En af de af de store ting, de gjorde klart, var, hvor lille EU egentlig er som en institution i forhold til hvor stort et areal. De tydeliggjorde også mange af de ting, som EU egentlig påvirker, specielt handel. En anden vigtig ting var, hvor mange forskellige sprog, der bliver talt i EU, og som gør det sværere at være en samlet enhed.

Peter Klint, elev, Askov Højskole

 

Elev Hedda Marie Rasmussen fremhæver efter oplægget og samtalen med Bjarke Møller, hvordan Europa er ramt af muterende kriser.

Det var vildt interessant at se, hvordan finans-, klima, flygtninge mm. spiller ind i hinanden. Hvordan én krise sjældent kommer alene, og hvordan de gensidigt påvirker hinanden. Det viser en stor kompleksitet og endnu større udfordring for EU.

Hedda Marie Rasmussen, elev, Grundtvigs Højskole

Der var også ros at finde blandt eleverne til oplægsholderne:

Jeg fik et godt perspektiv og et mere nuanceret billede af EU’s rolle i verden. Et perspektiv som jeg ikke finder i mediebilledet, og det var rigtig dejligt. Det var dejligt at mærke en indignation og få en bedre forståelse af de store linjer, som EU sidder med.

Bjørn Rørbæk Kemp, elev, Grundtvigs Højskole

Sif Lilleør Norbye Christensen fortæller, hvad hun fik ud af arrangementet:

Jeg fik et bedre indblik i EU´s rolle, og måske især i EU’s rolle i forhold til resten af verden. Der blev jeg mere bevidst om, at Europa ikke har lige så meget magt, som det engang havde. I dag er det USA og Kina, der har taget føringen på et globalt plan. Men særligt lærte jeg mere om Europas rolle.

Sif Lilleør Norbye Christensen, elev, Askov Højskole

Enkelte arrangementer er blevet aflyst eller udskudt til slutningen af november på grund af corona-situationen. FFD har for nylig søgt om midler ved Europa-Nævnet igen.