Højskolens 10 bud: to nye bøger er udkommet

Publiceret 11-03-2020

Bøgerne "Lev sammen" og "Fortæl historier", bind 6 og 7 i bogserien "Højskolens 10 bud", er netop udkommet og kan købes nu.

Højskolens 10 bud - en jubilæumsbogserie 

Højskolens 10 bud er en bogserie på 11 korte bøger udgivet i anledning af 175-året for oprettelsen af den første højskole i Danmark, som blev markeret i løbet af hele 2019. Hvert bind undersøger et kendetegn ved højskolen, dets relevans i fortiden og for fremtiden, for Danmark og den omgivende verden, og hvordan det bringes i spil i højskolens praksis i dag.

Nu er der udkommet to nye bind i bogserien, som introducerer og diskuterer to forskellige aspekter ved højskolens praksis om henholdsvis det at leve sammen og at fortælle historier. Herunder kan du læse om de to seneste udgivelser.

Lev sammen

Højskolen er, ud over at være en skole, også et hjem, hvor et fælles liv leves. Kostskolen som pæ­dagogisk ramme giver højskolen en særlig atmo­sfære, hvor grænserne mellem undervisning og samvær udviskes. Rasmus Kolby Rahbek udfolder forestillingen om højskolen som sted, og fire for­tællinger viser, hvordan kostskolen præger både elevernes oplevelser og skolens pædagogik.

Rasmus Kolby Rahbek

Født 1977. Ph.d. fra DPU, Aarhus Universitet. Cand.mag. i Idéhistorie og Æstetik & Kultur. Ansat som pædagogisk specialkonsulent i Folkehøjskolernes Forening i Danmark. Tidligere højskolelærer på Ry Højskole og Brandbjerg Højskole. Har senest udgivet bogen Stedets pædagogik – om højskolens opgave og praksis.

Bind 6 "Lev sammen" indeholder desuden bidrag fra Dagmar Winther, Anja Rykind-Eriksen, Melanie Lenehan & Kåre Birk.

Køb "Lev sammen" i webshoppen

Fortæl historier

Vi forstår os selv og hinanden gennem de små fortællinger. Og vi får en forståelsesramme for vores tilværelse gennem de store. Derfor har den mundtlige fortælling altid været en uomgængelig del af højskolen – og er det stadig. Hanne Kirk udfolder fortællingens væsen og muligheder, og fire fortællinger viser forskellige måder, hvorpå den kan bringes i spil i en pædagogisk sammenhæng.

Hanne Kirk

Født 1966. Uddannet cand.mag. i dramaturgi og historie 1993. Tillægsuddannelse ved Danmarks Journalisthøjskole 1991. Højskolelærer 1993-2000. Underviser i dag i Fortælling, Drama og Teater ved Den Frie Lærerskole i Ollerup, samt på Pædagogisk diplomuddannelse i Anvendt scenekunst og Fortælling. Har undervist i fortælling på en lang række kurser, bl.a. højskolepædagogisk grunduddannelse og er selv fortæller. Forfatter til Fagdidaktik i Teater og Drama (2018).

Bind 7 "Fortæl historier" indeholder desuden bidrag fra Kristian Kirk, Mads Brendes & Joachim Adrian.

Køb "Fortæl historier" i webshoppen

Højskolens 10 bud som podcast

Hvad er en god fortælling?

Lyt til en samtale om historiefortælling når cand.mag. i dramaturgi og historie og underviser på Den Frie Lærerskole, Hanne Kirk mødes med fotograf og højskolelærer Joachim Adrian, mødes om spørgsmålet "hvad er en god fortælling?"

Find flere bind fra bogserien Højskolens 10 Bud som podcasts