Sundhedsstyrelsens ændringer af retningslinjer efter genåbning skaber problemer for højskolerne

Publiceret 28-05-2020

Sundhedsstyrelsen har revideret de retningslinjer for højskolerne, som Sundhedsstyrelsen ellers selv havde godkendt. Det skaber store problemer for højskolerne, der har indrettet skolen efter de allerede udmeldte rammer.

Folkehøjskolernes Forening har med stor bekymring og overraskelse modtaget nye retningslinjer for genåbning af højskolerne.

Dette sker, mens højskolerne er i fuld gang med at åbne og modtage elever efter de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har haft lejlighed til at forholde sig til i to omgange, sidst på et møde i Kulturministeriet den 25. maj. Efter dette møde modtog FFD de godkendte retningslinjer, der blev sendt til højskolerne.

Den nu udmeldte ændring af retningslinjerne vedrører størrelsen på de ”familiegrupper”, som eleverne skal inddeles i. Sundhedsstyrelsen havde først godkendt en familiestørrelse på 20. Det antal er nu ændret, efter at Sundhedsstyrelsen er blevet gjort opmærksom på, at retningslinjerne på efterskoleområdet tilsiger en ”familiestørrelse” på otte. Man har ikke ønsket, at der skulle gælde forskellige retningslinjer for de to forskellige skoleformer, selvom der er tale om forskellige aldersgrupper. Derfor er retningslinjerne for størrelsen på familiegrupperne på højskolerne nu sat til ca. 8.

Folkehøjskolernes Forening forundret over processen

Folkehøjskolernes Forening er meget forundret over de nye retningslinjer, da Sundhedsstyrelsen af flere omgange godkendte de gamle retningslinjer.

Foreningen har arbejdet indgående på at sikre, at højskolerne kunne åbne på så sundhedsfagligt sikkert et grundlag som muligt, samtidig med at det skulle være muligt at drive højskole. Det er blandt andet sket ved, at en stor del af eleverne er testet, inden de kommer tilbage til højskolen, ligesom foreningen forbereder en følgeforskning, som kan give os viden om eventuelle problemstillinger i forhold til præmisserne for genåbningen. 

”Vi er temmelig ærgerlige over, at de retningslinjer, som ellers var forhandlet på plads og godkendt af Sundhedsstyrelsen, nu bliver lavet om igen. Særligt at det sker, efter at højskolerne har indrettet og tilpasset rammerne for genåbningen. Det vil skabe fuldt forståelig frustration hos både ansatte og elever på højskolerne,”

siger Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening.

Mulige konsekvenser

De nye retningslinjer med væsentligt mindre familiegrupper, vil kunne give højskolerne en række organisatoriske og fysiske udfordringer.

"Dem vil vi nu sætte alt ind på at få løst, så vi fortsat kan lave god højskole for og med vores elever, som har længtes vanvittigt efter at komme tilbage,"

siger Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening.