Stor international interesse for den danske højskole

Publiceret 17-09-2019

I år er det 175 år siden, den første højskole blev oprettet i Danmark. Og netop i disse år er der en ny bølge af interesse for både denne særlige danske skoleform og Grundtvig. 120 højskolefolk fra 28 forskellige lande mødes til internationalt topmøde i dagene den 25.-28. september på Grundtvigs Højskole i Hillerød.

Mød Edicio dela Torre, Kachio Ozumba og Ash-Lee W. Henderson på Højskolernes internationale topmøde i næste uge

Den 7. november 1844 åbnede Danmarks første højskole i Rødding og lagde dermed grunden til en bevægelse og en skoleform, som har haft afgørende betydning for udviklingen af det danske samfund – men den har også inspireret skolefolk over hele verden – og gør det i disse år i stigende grad.

I dagene den 25.-28. september mødes 120 højskolefolk fra 28 forskellige lande til et stort internationalt topmøde for at diskutere højskolernes relevans i en global verden – med udgangspunkt i den frie skoletradition, som særligt Grundtvig repræsenterer.

Hvordan kan en særlig pædagogisk idé, Grundtvig skabte i midten af 1800-tallet, stadig være så relevant i dag? lyder det grundlæggende spørgsmål.

”Intentionen med topmødet er ikke at kigge tilbage på fortidens bedrifter, men at samle centrale mennesker fra hele verden, som i dag arbejder med inspiration fra den danske højskole, med henblik på at starte noget nyt i en tid præget af voldsomme globale udfordringer,” siger Sara Skovborg Mortensen, der er international konsulent i Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD).

Kulturministeren åbner konferencen

Ved den officielle åbning af topmødet onsdag den 25. september holder kulturminister Joy Mogensen åbningstalen. Blandt de øvrige oplægsholdere finder man Ash-Lee W. Henderson, der er leder af Highlander Folk High School i USA.

Highlander var et centrum for den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, hvis elever bl.a. talte Martin Luther King og Rosa Parks.

Blandt talerne er også Edicio dela Torre fra Filippinerne. Han er præst, aktivist og tidligere fængslet modstandsmand under Marcos' diktatur. I 1992 grundlagde han Education for Life-skolen efter inspiration fra de danske folkehøjskoler.

Tusindvis af hans elever har siden da arbejdet for økologi, lige rettigheder, kvinders rettigheder og græsrodsorganisering.

28 lande er repræsenteret

Højskolefolk fra 28 lande over hele verden er tilmeldt topmødet. De kommer fra så forskellige lande som Bangladesh, Brasilien, Canada, Danmark, Filippinerne, Finland, Ghana, Grønland, Island, Indien, Japan, Kenya, Malta, Mexico, Myanmar, Nepal, Nigeria, Norge, Polen, Rusland, Serbien, Storbritannien, Sydkorea, Spanien, Sverige, Tanzania, Uganda og USA.

I lande som Myanmar og Rusland er det højskolens demokratiserende potentiale, man er inspireret af, i Sydkorea arbejder en kæmpe friskolebevægelse for et alternativ til deres stærkt konkurrenceprægede uddannelsessystem, der har resulteret i verdens højeste selvmordsrate blandt unge.

Selvom de mange uddannelsesinitiativer ved første øjekast er meget forskellige, deler de alle Grundtvigs filosofi om at styrke individer og fællesskaber til at deltage i en demokratisk opbygning af vores samfund

Sara Skovborg Mortensen, international konsulent i FFD

I Bangladesh er det den folkelige tilgang til uddannelse med særlig fokus på styrkelse af kvindekooperativer som arbejder for både økonomisk og bevidsthedsmæssig frigørelse i patriarkalske kulturer.

I Nigeria og England er højskolen med dens erfaringspædagogiske tilgang og trygge læringsrum en form for 2nd chance for unge og udfordrede voksne.

”Selvom de mange uddannelsesinitiativer ved første øjekast er meget forskellige, deler de alle Grundtvigs filosofi om at styrke individer og fællesskaber til at deltage i en demokratisk opbygning af vores samfund, en filosofi om at uddanne – ikke bare for at klare sig på et arbejdsmarked – men for at kunne leve meningsfulde liv,” siger Sara Skovborg Mortensen.

Læs mere om topmødet og programmet

Grundtvigs Højskole lægger hus til

Topmødet finder sted på Grundtvigs Højskole i Hillerød i dagene den 25. til den 28. september. De internationale deltagere mødes allerede fra mandag den 23. september til et pre-summit med fokus på den danske højskole i dag.

Topmødet er arrangeret af FFD i samarbejde med en række internationale institutioner og organisationer.

Højskolerne fejrer 175-års jubilæum

Ud over det internationale topmøde er der en lang række aktiviteter i jubilæumsåret.

Læs mere om jubilæumsaktiviterne her.