Vi kommer ikke til at sætte os for bordenden, men vi lover at lægge ressourcer i at facilitere det næste skridt og prøve at gøre nogle af de her drømme til virkelighed.
Lisbeth Trinskjær, formand for FFD
Efter en uges højskolelaboratorium, hvor deltagerne har debatteret, sunget, lyttet og leget sig igennem et tætpakket program, er de første skitser til et fremtidigt samarbejde ved at tage form.
”Folkehøjskoler har altid været open source. Vi kendte bare ikke begrebet for 175 år siden. Dét, vi har udviklet her på topmødet, er inspiration, viden og ideer, der tilhører os alle sammen,” siger Lisbeth Trinskjær, da hun fredag eftermiddag får det sidste ord fra talerstolen.
Idéerne, der er opstået og videreudviklet i løbet af topmødet, bevæger sig over en bred kam, men fælles for dem alle er lysten til at styrke og bevare de vigtige relationer - både dem, der er blevet etableret i løbet af ugen og dem, der blev skabt for år tilbage.
Lærertræning- og udveksling, en international højskoleforening, en international højskolesangbog og regionale netværk er blandt de forslag, som fremover skal sikre, at forbindelsen mellem højskolefolk på tværs af kontinenter forbliver intakt og fortsat kan inspirere nye initiativer til at opstå.
"I den danske højskolebevægelse forpligter vi os på ikke at vente 175 år, før vi tager det næste internationale skridt. Det lover jeg. Vi kommer ikke til at sætte os for bordenden, men vi lover at lægge ressourcer i at facilitere det næste skridt og gøre en indsats for, at nogle af de her drømme kan blive til virkelighed," understreger Lisbeth Trinskjær og fortsætter:
"Jeg har tillid til, at vi sammen kan sikre fremtidige generationer en verden, der er værd at leve i. Intet mindre. Så af hele mit hjerte: tak," slutter hun.
Jubilæumsfejringen fortsætter
Det internationale topmøde er blot én af de mange initiativer og aktiviteter, FFD har iværksat i anledning af højskolernes 175 års jubilæum.
Du kan læse mere om jubilæet og tage del i fejringen her: www.hojskolerne.dk/175