At gøre det, man tror på
Da Lisbeth Trinskjær til højskolernes årsmøde i 2016 trådte op på talerstolen flankeret af formanden for efterskolerne Troels Borring og formanden for friskolerne Peter Bendix, for at præsentere Frirummet – et fælles initiativ til at udvikle og forbedre den offentlige debat – med millionstøtte fra TrygFonden, var det symptomatisk for hendes virke.
Dels handlede det om at gøre noget for samtalen og for demokratiet. Dels var det et initiativ, der er blevet til i samarbejde med andre. Og dels var det et udtryk for, at når man har identificeret et problem, så er man også forpligtet til at forsøge at skabe forandring.
For som forstanderen på Ubberup Højskole siden 2005 sagde i et interview med Højskolebladet umiddelbart efter, at hun var blevet valgt til formand for Folkehøjskolernes Forening i 2014: Det handler i al sin enkelhed om ”at gøre det, man tror på.” Og ikke mindst om at gøre det i samarbejde med andre. Om det så er eleverne i Ubberup, politikere på Christiansborg, kollegerne fra de andre højskoler eller det øvrige civilsamfund. Og altid med både hjertelighed og klarhed i mælet.
Lisbeth er ihærdig, og hun holder ved. Derfor får hun også mange ting til at lykkes, men det fede er jo, at hun helst vil have ting til at ske sammen med andre. Hun tåler kritik, lytter og fylder rummet ud med nysgerrighed og tillid til både sagen og dem, hun arbejder sammen med. Det er utroligt inspirerende og lærerigt.
Peter Bendix, Friskolerne
For er der noget, Trinskjær til enhver tid insisterer på, er det samtalen. Ikke de endeløse snakke, der ikke fører nogen vegne. Dertil er hun for utålmodig. Men de samtaler, der gør alle klogere og i sidste ende fører til forandring. Som formands-kollegaen Peter Bendix fra Friskolerne siger det:
”Lisbeth er ihærdig, og hun holder ved. Derfor får hun også mange ting til at lykkes, men det fede er jo, at hun helst vil have ting til at ske sammen med andre. Hun tåler kritik, lytter og fylder rummet ud med nysgerrighed og tillid til både sagen og dem, hun arbejder sammen med. Det er utroligt inspirerende og lærerigt.”
Lisbeth Trinskjær engagement i det fælles bedste løber i det hele taget som en rød tråd gennem hendes karriere. Listen over tillidsposter, som hun har bestridt er alenlang. Hun – bare for at nævne nogle stykker – medlem af Kristeligt Dagblads repræsentantskab, medlem af DUF’s Demokratikommission og bestyrelsesformand for Fonden Ungdomsøen.
Hun har en fortid som blandt andet leder på Danmarks Blindebibliotek, som kampagnekoordinator for Nordisk Ministerråds ungdomskampagne mod racisme, og boede en periode i Zambia, udsendt af Dansk Ungdoms Fællesråd.
Særligt spejderne har gennem mange år nydt godt af Trinskjærs engagement, hvor hun som regel er endt med at sidde for bordenden – der hvor beslutningerne blive truffet. Således har hun blandt andet været formand for De grønne pigespejdere i perioden 2000-2006 og formand for KFUK´s Sociale Arbejde fra 2013 til 17.
Trinskjær er student fra Sankt Annæ Gymnasium i 1987. Studerede derefter en kort overgang økonomi på Københavns Universitet og tog siden Journalistisk Grunduddannelse på Pressens Uddannelsescenter. I 2007 tog hun Højskoleforstander-uddannelsen og i 2011 Højskolepædagogisk Uddannelse.
Lisbeth Trinskjær er gift med kommunikationschef Michael Trinskjær og har 3 børn, Caroline på 22, Mathilde på 15 og Ulrikke på 13.