Fællessangens betydning for borgerretskampen
Martin Luther King anså fællessangen som den lim der skulle binde borgerretskampen sammen, og samlede i 1962 en gruppe unge fra SNCC i gruppen The Freedom Singers, der i dag står som en central og ikonisk del af historien om borgerretskampen.
De sang fra podiet foran the Lincoln Memorial i 1963, da Martin Luther King proklamerede 'I have a dream'. De gik forrest i Selma to Montgomery marchen i 1965 og turnerede 75.000 km gennem hele USA i en Buick Stationcar for at mobilisere folket og rejse midler til borgerretskampen.
De optrådte med den amerikanske folkemusiks største navne, Pete Seeger, Bob Dylan, Peter, Paul & Mary, og uanset om de bliver sunget i kirker eller fængsler, har frihedssange som 'Oh, Freedom over me', 'This little light of mine' og 'We shall overcome' bidraget til at forme borgerretskampen og opretholde den i krisetider.
The Freedom Singers er ikke et museumsstykke, men et levende og uvurderligt bidrag til den fortsatte kamp for sammenhængskraft, demokrati og retfærdighed.
Læs også DR's interview med freedom singer Charles Neblett: Legendarisk afroamerikansk frihedskæmper i Danmark: Martin Luther King var som en storebror for mig
Se The Freedom Singers optræde i Det Hvide Hus
I første video herunder kan du se The Freedom Singers optræde for blandt andet Michelle og Barack Obama i Det Hvide Hus. Og i anden video synger de ved March i Washington. Den march hvor Martin Luther King holder den berømte "I have a dream"-tale.