Martin Luther Kings Freedom Singers vil til Danmark for at fejre højskolens internationale betydning

Publiceret 11-02-2019

De sang, da Martin Luther King holdt sin berømte tale 'I have a dream', og siden har de turneret gennem hele USA og spillet en central rolle i borgerretskampen. Nu vil de besøge Danmark - og måske din højskole?


Folkehøjskolens jubilæum trækker internationale ikoner til Danmark

I september kommer den ikoniske og efterhånden aldrende gruppe The Freedom Singers til Danmark - blandt andet for at fejre den danske folkehøjskoles internationale betydning. Det er sandsynligvis sidste store rejse, og besøget fuldender det historiske møde mellem USA og Danmark, der blev etableret i Chicago i 1928.

Der er derfor en unik mulighed for at booke dem til koncerter og fortællinger om borgerretskampen og fællessangens betydning for den. Planen er, at de kommer Danmark i tiden op til - og under - højskolens internationale jubilæumsfejring. Besøget er dog betinget af, at finansieringen falder på plads.

 

Oplev historisk musik på din højskole

Kunne I være interesseret i at lave et arrangement med The Freedom Singers, vil vi meget gerne høre fra jer snarest.

Prisen vil ligge omkring 10.000 kr., og det vil være oplagt at samarbejde med andre højskoler, kommuner og andre institutioner.

Kontakt sb@ffd.dk for mere info.

Fra Helsingør til Tennessee

Historien om den danske folkehøjskoles betydning for den amerikanske borgerretskamp er både bemærkelsesværdig og utrolig. 

Et møde i Chicago i 1928 mellem den danske højskolemand Aage Møller og en ung Myles Horton fra Tenneesse skulle vise sig at få stor betydning for etableringen af Highlander Folk School.

Mødet førte i 1929 Myles Horton til Danmark hvor han bl.a. tilbragte seks måneder på Helsingør Højskole. Inspirationen fra Danmark førte til grundlæggelsen af Highlander Folk School i Tennessee i 1932.

I maj 2016 hold Barack Obama en tale til de nordiske statsledere om den danske folkehøjskoles betydning for den amerikanske borgerretsvækkelse. Han udtalte blandt andet:

Med tiden spredte højskolebevægelsen sig også til USA [...] Vi ville ikke have været her, hvis det ikke var for den sten, der blev kastet i søen og skabte krusninger af håb, der i sidste ende spredte sig over et hav til USA. Og måske ville jeg ikke have stået her, hvis det ikke var for indsatsen fra folk som Ella Baker og andre, der deltog i Highlander Folk School.

Barack Obama, 14. maj 2016

Highlander skulle senere vise sig at blive et afgørende arnested for den amerikanske borgerretsbevægelse. I 1950'erne og 1960'erne kom centrale personer som Martin Luther King, Ella Baker og John Lewis på Highlander, og de kom til at spille en afgørende rolle i skabelsen af SNCC (Student Non-violent Committee).

Freedom singers i Ry

Fællessangens betydning for borgerretskampen

Martin Luther King anså fællessangen som den lim der skulle binde borgerretskampen sammen, og samlede i 1962 en gruppe unge fra SNCC i gruppen The Freedom Singers, der i dag står som en central og ikonisk del af historien om borgerretskampen.

De sang fra podiet foran the Lincoln Memorial i 1963, da Martin Luther King proklamerede 'I have a dream'. De gik forrest i Selma to Montgomery marchen i 1965 og turnerede 75.000 km gennem hele USA i en Buick Stationcar for at mobilisere folket og rejse midler til borgerretskampen.

De optrådte med den amerikanske folkemusiks største navne, Pete Seeger, Bob Dylan, Peter, Paul & Mary, og uanset om de bliver sunget i kirker eller fængsler, har frihedssange som 'Oh, Freedom over me', 'This little light of mine' og 'We shall overcome' bidraget til at forme borgerretskampen og opretholde den i krisetider.

The Freedom Singers er ikke et museumsstykke, men et levende og uvurderligt bidrag til den fortsatte kamp for sammenhængskraft, demokrati og retfærdighed. 

Læs også DR's interview med freedom singer Charles Neblett: Legendarisk afroamerikansk frihedskæmper i Danmark: Martin Luther King var som en storebror for mig

Se The Freedom Singers optræde i Det Hvide Hus

I første video herunder kan du se The Freedom Singers optræde for blandt andet Michelle og Barack Obama i Det Hvide Hus. Og i anden video synger de ved March i Washington. Den march hvor Martin Luther King holder den berømte "I have a dream"-tale.