To højskoler modtager større millionbeløb til modernisering af bygninger

Publiceret 12-08-2019

På Krogerup Højskole i Humlebæk og Den Internationale Højskole (IPC) i Helsingør kan man se frem til en større fornyelse af skolernes bygninger som følge af to donationer på hver 10 mio. kroner fra A.P Møller Fonden.


Nyt liv til gammelt gods

Det ikoniske hvide gods, som danner rammen om Krogerup Højskole trænger til en kærlig hånd. Og med en bevilling på 10 mio. kr. fra A.P Møller Fonden kan restaureringen nu blive en realitet.

Fondens donation vil gøre det muligt at restaurere den fredede hovedbygning, der blandt andet rummer spisesal og bibliotek. Skolens facade og forplads vil ligeledes få en overhaling, og så kan fremtidige elever se frem til, at både elevværelser og undervisningsfaciliteter skal restaureres og have nyt inventar.

Skolen glæder sig til at kunne vise forbedringerne frem i forbindelse med Krogerup Højskoles 75 års jubilæum i 2021:

"Krogerups mission er at være demokratihøjskole for alle, der ønsker at forstå, fortolke og forandre samfund og samtid. Vi glæder os derfor over A.P. Møller Fondens bevilling, der vil give os endnu bedre muligheder for at udvikle Krogerup som en højskole af og til sin tid", siger forstander Rasmus Meyer til Helsingør Dagblad.

Krogerup Højskole supplerer selv med 2 mio. kr. til byggeprojektet.

Nyt auditorium og bæredygtig vinterhave

IPC, der ligeledes har modtaget 10. mio. kr. fra A. P. Møller Fonden, har store planer for, hvordan bevillingen skal gøre drømme til virkelighed. Det indbefatter blandt andet at bygge et multifuktionelt auditorium med plads til 150 mennesker, som skal imødekomme den store interesse, skolen har oplevet den sidste årrække med fuldt bookede elevhold.

Derudover ønsker de at bygge et elevkøkken og en vinterhave, hvor man kan eksperimentere med bæredygtigt havebrug. For at nå i mål lægger skolen selv 12 mio. kr. i puljen og søger fortsat yderligere 12 mio. kr.

Skolen forventer at kunne indvie lokalerne til deres 100 års jubilæum i 2021.

Du kan se flere illustrationer af IPC's kommende byggeprojekter her.

Flere højskoler udfordret af manglende tilskud til restaurering

Vi håber samtidig, at det politiske landskab bliver bevidst om, at vi i Højskolerne har brug for et løft af vores bygninger. Vi kan ikke alene forlade os på de danske fonde.

Lisbeth Trinskjær

Ifølge formand i FFD, Lisbeth Trinskjær, er det generelt udfordrende for højskolerne at få statsstøtte til restaurering af højskolernebygninger. Det er derfor prisværdigt, at danske fonde har øje for betydningen af at bevare skolebygningernes stand, så de står til rådighed for fremtidige generationer:

"Det er utrolig glædeligt, at danske fonde kan se højskolernes værdi både nu og i fremtiden og støtter op om dem i form af donationer. Samtidig håber vi, at det politiske landskab bliver bevidst om, at vi i Højskolerne har brug for et løft af vores bygninger. Vi kan ikke forlade os alene på de danske fonde - vi har brug for at staten bakker op," siger hun.