"Vi er højskolens svar på IP fra Rejseholdet"

Publiceret 18-09-2018

Dorthe Jelling er en menneskelig schweizerkniv i sit arbejde som oldfrue, hvor hun blandt andet rådgiver eleverne om rengøring, tøjvask og opskriften på en opbagt sovs. Og så er hun mentor, sikkerhedsrepræsentant og med til at planlægge det årlige PRO kursus, der denne gang har fokus på Bæredygtighed.

Dorthe Jelling, Oldfrue på Testrup Højskole

"IP - resten" lyder det velkendte citat fra den erfarne betjent, når en ny efterforskning indledes og ansvarsområderne fordeles i 00'ernes populære søndagsserie Rejseholdet. "Vi er højskolens svar på IP", siger Dorthe med et smil i stemmen, da hun beskriver sin funktion som oldfrue på Testrup Højskole. Her dækker 'resten' over alt fra rengøringstjanser, madlavning og blomsterbinding til aflusning af eleverne, hvis uheldet er ude.

Eleverne er førsteprioritet

"Der er altid noget at lave på Testrup Højskole", siger Dorthe, mens hun fortæller om hverdagen på skolen, hvor hun blandt andet hjælper de unge med, hvordan man vasker tøj, gør rent og laver is eller sovs fra bunden.

Jeg kan godt lide at gøre en forskel for de unge mennesker og hjælpe dem med at blive selvstændige.

Dorthe Jelling, Oldfrue på Testrup Højskole

Dorthe har været oldfrue på højskolen siden starten af 2006 og har derfor 12 års erfaring på bagen. Hun er uddannet slagter og har tidligere arbejdet i både gartneri og fiskebutik. Og med et potpourri af servicekvalifikationer og adresse et stenkast fra skolen, var det helt naturligt for Dorthe at takke ja, da hun blev tilbudt jobbet på Testrup Højskole, hvor hun allerede var kommet meget, før hun blev ansat. 

Selvom jobbet som oldfrue byder på mange, alsidige opgaver, er eleverne førsteprioritet, understreger Dorthe, der også engagerer sig i deres ve og vel i kraft af sin rolle som mentor og sikkerhedsrepræsentant:

”Jeg kan godt lide at gøre en forskel for de unge mennesker og hjælpe dem med at blive selvstændige. Det er så vigtigt, og det synes jeg, at vi højskoler er rigtig gode til. Det der med at skabe en god rutine og base for dem og sørge for, at de bliver selvhjulpne og får noget selvtillid."

Fast deltager på det årlige PRO kursus

Jeg håber sådan, at vi kan få mange med, for det er simpelthen sådan et godt kursus. Man får altid noget med hjem, som man kan bruge på sin egen højskole.

Dorthe Jelling, Oldfrue på Testrup Højskole

I år sidder Dorthe med i planlægningsgruppen for FFD's årlige PRO kursus - kurset for pedeller, rengøringsfolk og oldfruer, der byder på faglige workshops og socialt samvær med kollegaer fra landets højskoler.

Denne gang går turen til Bornholm, hvor der blandt andet vil være fokus på bæredygtige løsninger på indeklima, vandforbrug, byggeri, blomster mm.

"Jeg håber sådan, at vi kan få mange med, for det er simpelthen sådan et godt kursus. Bare det at få et afbræk fra hverdagen og møde nogle andre kolleger og høre, hvordan de gør. Man får altid noget med hjem, som man kan bruge på sin egen højskole."

På Testrup indførte de fx et nyt og nemmere gulvvaskesystem efter at have fået inspiration fra andre skoler på et PRO kursus.

 

Se programmet og tilmeld dig årets PRO kursus her