Børnene får deres egen Højskolesangbog

Publiceret 15-11-2018
Kommunikation

124 år efter, at den første udgave af Højskolesangbogen så dagens lys, udkommer nu Højskolesangbogen for børn, illustreret og med 74 sange fra Højskolesangbogen.

Højskolesangbogen udkom for første gang i 1894 og har haft stor betydning for den danske sangtradition, idet den har dannet afsæt for utallige sangstunder i familier, skoler, forsamlingshuse, kirker og mange andre steder landet over.

I 2014 modtog FFD en henvendelse fra Eline Bojsen Haarder, som foreslog udgivelsen af en sangbog, der indeholdt udvalgte sange fra Højskolesangbogen, som var særligt velegnede for børn. I dag kan vi endelig løfte sløret for resultatet: Højskolesangbogen for børn.

En sangbog, der skal starte samtaler

Det har ligget redaktionen på sinde, at sangbogen ikke skulle indeholde sange skrevet særligt for børn, men simpelthen gode sange, som også er velegnede til børn.

Redaktionen

I modsætning til mange af de mange andre gode sangbøger, der findes, indeholder Højskolesangbogen ikke deciderede børnesange, men højskolesange, der er særligt velegnede til børn.

”Det har ikke været nemt at vælge. Mange sange har været i spil, og andre kunne have været valgt. Det har ligget redaktionen på sinde, at sangbogen ikke skulle indeholde sange skrevet særligt for børn, men simpelthen gode sange, som også er velegnede til børn,” skriver redaktionen i forordet.

”Det er sange, der kan skabe rum for samtaler mellem børn og voksne om livets små og store spørgsmål, ligesom de forskellige musikalske udtryk forhåbentlig kan skabe grobund for udviklingen af børns glæde ved musikken,” uddyber de.