Højskolerne sætter folkeligt punktum for Kulturåret

Publiceret 18-12-2017

Aarhus har i 2017 været Europæisk Kulturhovedstad, og højskolerne har spillet en væsentlig rolle. Den 22. december får højskolen, fællessangen og kulturmødet atter det sidste ord, når et forrygende kulturår afsluttes med stort sangevent i Turbinehallen i Aarhus.

Sangforedrag inspireret af den danske folkehøjskole

Som afslutning på kulturåret kan du opleve et sangforedrag med Charles Neblett - a freedom singer. Ud over, at han er et ikon for den amerikanske borgerretskamp, er mødet med Charles Neblett også historien om, hvordan den danske folkehøjskole via Highlander Folk School i Tennessee blev en afgørende faktor for udviklingen af den amerikanske borgerretsbevægelse. 

Besøget af Neblett er et resultat af Thorbjørn Carl Hjalagers (lærer på Ry Højskole) besøg på Highlander Folk School i Tennessee i september. Highlander er oprettet med inspiration fra den danske folkehøjskole og spillede en afgørende rolle i udviklingen af den amerikanske borgerretsbevægelse i 1950'ernes og 60'ernes USA. 

undefined

Fribilletter

Alle med relationer til FFD kan få fribilletter til følgende arrangementer, som afslutter kulturåret og projektet
VERDEN FOR DINE FØDDER:

Sangforedrag med Charles Neblett - a freedom singer

Zamomba: Spansk juletradition for hele familien

Pop-up Højskolen sikrer folkehøjskolens udadvendte rolle i samfundet

Arrangementet er en del af det folkelige kulturbyprojekt VERDEN FOR DINE FØDDER, der via pop-up højskoler har været rundt i alle hjørner af Region Midtjylland og taget afstikkere til både USA og Spanien. 

Arbejdet med Pop-up Højskolen markerer realiseringen af folkehøjskolen som et kulturbåret udgangspunkt for folkelig sammenhængskraft. Med Pop-up Højskolen udvikles en nytænkende højskole bygget på et fundament af kulturelle møder mellem kulturer og mennesker. Forankret lokalt - med blikket mod verden. 

Formålet er at skabe grobund for fornyet folkeligt engagement og deltagelse i samfundet.

Støttet af Folkeoplysningspuljen

Ry Højskole fik i 2017 støtte af FFD's Folkeoplysningspulje til at udvikle Pop-up Højskolen, som er en højskoleform, der kan opstå i hvilket som helst lokalområde og danne kraftcenter for levende kultur og demokrati. Pop-up Højskolen er ikke afhængig af særlige fysiske rammer og henvender sig i høj grad til befolkningsgrupper, der ikke selv opsøger højskolerne.

Har din højskole også en god ide til et projekt, der ikke er blevet realiseret endnu, så husk at næste ansøgningsfrist for Folkeoplysningspuljen er 1. marts 2018.

Læs mere om folkeoplysningspuljen