Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov
STU er en treårig, individuelt tilrettelagt ungdomsuddannelse, som består af undervisning og praktiske aktiviteter. Uddannelsen henvender sig til unge, der af fysiske eller psykiske grunde ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, f.eks. unge udviklingshæmmede eller unge med særlige behov.
Læs mere i lov om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
Find yderligere information i vejledning om lov om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.
STU på højskole
Det er muligt at tage STU-forløb på en højskole. Formålet med at kombinere en STU med et forløb på højskole er at udvikle de faglige, personlige og sociale kompetencer for den unge. På en højskole har den unge mulighed for at afprøve og træne personlige og sociale kompetencer i kostskolemiljøet.
Med afsæt i uddannelsesplanen udarbejder den kommunale ungeindsats sammen med den unge en forløbsplan, der fastlægger det konkrete indhold af den unges STU-forløb. Uddannelsens elementer og forløb skal beskrives i forløbsplanen og tilrettelægges ud fra den unges ønsker, behov og fremtidsmuligheder i forhold til uddannelsens formål.
Kommunalbestyrelsen skal indgå en kvalitetsaftale med højskolen om tilrettelæggelse af uddannelsen. Kvalitetsaftalen omfatter en beskrivelse af opgavefordeling, af undervisningens indhold, tilrettelæggelse og omfang, af økonomiske vilkår samt angivelse af eventuelle kvalitetsparametre for højskolens opgaveudførelse. Herudover skal aftalen indeholde krav om, at højskolen giver kommunalbestyrelsen de nødvendige oplysninger ifm. højskolens varetagelse af opgaven.
STU-forløb på en højskole kan bevilges efter STU-loven eller Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB). Hvis STU-forløbe bliver bevilget efter STU loven træder betalingsloven ikke i kraft. Hvis den bliver bevilget efter LAB loven, træder betalingsloven i kraft.
STU og tillægstakst
STU-elever kan ikke udløse den høje tillægstakst (mentortaksten), jf. Lov om folkehøjskoler, § 25, stk. 1.
STU-elever kan derimod godt udløse den lave tillægstakst, idet de ikke har gennemført en kompetencegivende ungdomsuddannelse.
Unge, der har afsluttet STU, kan godt udløse tillægstakst, idet STU ikke er en kompetencegivende uddannelse i formel forstand. Om det er den lave eller høje afhænger af, om den pågældende har fået udarbejdet en uddannelsesplan i Ungdommens uddannelsesvejledning.
Læs mere i Lov om Folkehøjskoler, § 25
Find det gældende takstkatalog