Kunstnerisk uddannelsessamarbejde på Solskinsøen

Drømmer man om at uddanne sig til keramik- eller glaskunstner, foregår det på Kunstakademiets Designskole i Nexø. Og vil man optimere sine chancer for at blive optaget på skolen kan man gøre det lige om hjørnet på Bornholms Højskole.


Efterår 2013

Af Marie Ørbæk Christensen

For dig der drømmer om en glas- og keramikuddannelse

I hjertet af Bornholm, midt på øen, ligger Bornholms Højskole. Og ikke mere end 15 kilometer derfra ligger Kunstakademiets Designskole, den tidligere Glas- og keramikskole. Højskolen og Designskolen er ikke kun fysisk tæt forbundet. De to har nemlig indgået et uformelt samarbejde, så elever på højskolen kan bruge deres ophold som et springbræt til at komme ind på glas- og keramikeruddannelsen på Designskolen.

På Bornholms Højskole kan man vælge mellem fire linjer: Glas, keramik, billedkunst og musik. Glas- og keramiklinjen er udarbejdet i samarbejde med undervisere fra Designskolen, ligesom der også er overlap blandt lærerne, der gerne underviser både i Aakirkeby og i Nexø. Årligt bliver mellem tre og fem elever fra Bornholms Højskole optaget på Kunstakademiets Designskole, der i alt optager 28 studerende om året.

Et samarbejde, der falder i hak

Samarbejdet mellem højskolen og Designskolen har eksisteret i cirka fem år og bliver løbende udbygget. Samarbejdet består blandt andet af gensidige besøg, ligesom højskolens lærere hjælper aspirerende keramikere og glaskunstnere med at udarbejde deres portefølje. Desuden besøger lærere og studerende fra Designskolen højskolen for at besvare de spørgsmål, højskoleeleverne måtte have om uddannelse, optagelsesprøve og eksamensform.

Forstander på Bornholms Højskole, Axel Lasthein-Madsen, er begejstret for samarbejdet, som i hans øjne fungerer, fordi det giver mening for begge parter:

"I det hele taget fylder glaskunst og keramik meget på Bornholm, og derfor er det så oplagt, at vi taler med hinanden, når nu vi deler en fælles interesse. Vi kan trække på hinandens kompetencer, og her på højskolen kan vi give eleverne nogle erfaringer, der markant øger deres chancer markant for at komme ind på Designskolen," forklarer han og tilføjer:

"Selvfølgelig kan vi ikke garantere et optag hundrede procent, men vi kan påpege, at der er en tradition for, at elever fra Bornholms Højskole efterfølgende kommer ind på Designskolen."

Et uformelt samarbejde

Det er en vigtig pointe for Axel Lasthein-Madsen at samarbejdet mellem de to skoler er af uformel karakter, og derfor primært bygger på fælles interesser og faglige overlap:

"Samarbejdet kan aldrig blive et decideret formelt samarbejde, fordi vi er to så forskellige institutioner. Men vi besøger hinanden og trækker på hinandens erfaringer og kompetencer, og det har vi haft en mangeårig tradition for,"fortæller han.

"Vores samarbejde minder på den måde om andre samarbejder mellem højskoler og videregående uddannelser, hvor højskolen fungerer som en slags forskole for uddannelsen. Det kan være inden for journalistik og arkitektur, men det kan også være inden for glaskunst og keramik som hos os."

Kort og godt:

  • På Bornholms Højskole vælger man mellem fire linjer: Glas, keramik, billedkunst og musik. Derudover udbyder højskolen en række valgfag.
  • Kunstakademiets Designskole udbyder en treårig kunsthåndværkeruddannelse i glas og keramik. Undervejs i uddannelsesforløbet specialiserer eleverne sig inden for enten glas eller keramik.

Vil du vide mere:

Skriv meget gerne en billedetekst, som fortæller hvad billedet illustrere eller hvorfor det er sat ind her.

Denne tekst er sat ind i en boks du finder under fanebladet laýout. Boksen er sat ind under billedet. Den fungere som en helt normalt tekst boks.

Dobbeltklik på boksen for at redigere

“Der er mange muligheder for formatere teksten. Fx dette citat, som er en "Blocquote. Marker teksten. Vælg format -> Blocks -> Blockquote"

– Navn Navnesen Titel Titelsen, Foreningen for Danske Højskoler

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla sodales lobortis augue, et maximus nibh eleifend et. Maecenas tempus consequat sapien, id mollis quam elementum et. Suspendisse rutrum, ipsum vel ullamcorper malesuada, risus eros facilisis libero, eu elementum lorem dolor in nisl. Curabitur vel efficitur mi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris nulla elit, porttitor quis mi accumsan, consectetur rutrum purus. Nullam in commodo ipsum. Nunc luctus iaculis placerat. Fusce arcu magna, congue vitae auctor condimentum, varius id nulla.