Debatindlæg: Kvote 2-studerende klarer sig bedre

CBS har samlet et stort datamateriale, som viser, at studerende optaget via kvote 1 bliver hurtigere færdig med studierne, men til gengæld falder de oftere fra end studerende optaget via kvote 2. Det skriver prodekan, Sven Bislev, og specialkonsulent, Michael Møller Nielsen, i et indlæg og peger på, at debatten om kvote 1 og kvote 2 foregår på et faktuelt skrøbeligt grundlag. Debatindlægget blev første gang bragt på Altinget (www.altinget.dk) 18. juni 2013.


Efterår 2013

Af Michael Møller Nielsen, specialkonsulent ved CBS og Sven Bislev, prodekan ved CBS

Debatten om kvote 2

Diskussionen om kvote 1 kontra kvote 2 og gennemførelsestid blusser op igen og igen. Senest i Politiken 30. maj 2013, hvor tal fra Uddannelsesministeriet bruges til at vise, at studerende optaget gennem kvote 1 er hurtigere til at gennemføre deres uddannelse. Men desværre giver debatten igen et skævt billede af styrker og svagheder.

Mange tal i spil

Vi har på CBS samlet et meget omfattende datamateriale. Det viser, at ganske vist bliver kvote 2 studerende lidt hyppigere forsinket i studieforløbet end kvote 1 - men til gengæld falder de ikke så ofte fra. Hvis alle studerende, som begyndte på en bachelor optaget via kvote 1 og kvote 2, tælles med, er tendensen, at flere kvote 2-optagne end kvote 1-optagne gennemfører til tiden.

Uddannelsesministeriets nye tal har også det problem, at ministeriet regner på femårige studietider, mens danske universitetsstudier enten er 3-årige (bachelor) eller 2-årige (kandidat). Det er kun på de 3-årige studier, man optages på en "kvote". På de toårige kandidatstudier er der som hovedregel fri adgang for kvalificerede ansøgere. Derfor giver ministeriets tal for gennemførelsestider ikke et dækkende billede. På CBS kommer halvdelen af de kandidatstuderende fra andre danske universiteter og udlandet og ministeriets tal giver formentlig heller ikke et retvisende billede for flere andre studieområder på andre universiteter.

For og imod kvote 2

Argumenterne imod kvote 2 bygger på forestillingen om, at man kan få studerende til at suse gennem studierne og ud på arbejdsmarkedet, hvis man begrænser mulighederne for omveje og afstikkere. Men ligesom i trafikken fører høj hastighed til kortere rejsetid - og flere ulykker! Omsat til uddannelsesvæsen betyder det, at kvote 1 studerende løber hurtigere - men falder fra i større tal. Og nettoresultatet er, at færre når destinationen.

Vi bruger kvote 2 og er glade for at have fået lov, og det er skuffende, hvis ensidigt fokus på gennemførelseshastigheden fører til, at muligheden for optag via kvote 2 begrænses. De to gruppers adfærdsmønstre har den klare forskel, at hvor kvote 1 studerende groft sagt reagerer på problemer ved at droppe ud, så bider kvote 2 studerende tænderne sammen og har større risiko for at blive forsinkede - men de gennemfører.

For flere oplysninger kontakt prodekan Sven Bislev på email sb.ikl@cbs.dk.

Denne tekst er sat ind i en boks du finder under fanebladet laýout. Boksen er sat ind under billedet. Den fungere som en helt normalt tekst boks.

Dobbeltklik på boksen for at redigere

“Der er mange muligheder for formatere teksten. Fx dette citat, som er en "Blocquote. Marker teksten. Vælg format -> Blocks -> Blockquote"

– Navn Navnesen Titel Titelsen, Foreningen for Danske Højskoler

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla sodales lobortis augue, et maximus nibh eleifend et. Maecenas tempus consequat sapien, id mollis quam elementum et. Suspendisse rutrum, ipsum vel ullamcorper malesuada, risus eros facilisis libero, eu elementum lorem dolor in nisl. Curabitur vel efficitur mi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris nulla elit, porttitor quis mi accumsan, consectetur rutrum purus. Nullam in commodo ipsum. Nunc luctus iaculis placerat. Fusce arcu magna, congue vitae auctor condimentum, varius id nulla.