’Studerende for en dag’ på Metropol

Studerende, der drømmer om en professionsuddannelse på Metropol, har mulighed for en tidlig smagsprøve på studietiden. 11 uddannelser på professionshøjskolen tilbyder nemlig ’studerende for en dag’, hvor interesserede får lov at kigge en studerende over skulderen, eller være med på laboratoriet, og dermed opkvalificere deres endelige valg af uddannelse.


Efterår 2012
Af Marie Ørbæk Christensen
 

Prøv studiet af før du vælger

De fleste 'studerende for en dag'-forløb indebærer en dag på uddannelsen sammen med en studerende, men en enkelt uddannelse skiller sig ud ved også at tilbyde klinikbesøg. Som' studerende for en dag' på radiografuddannelsen er der nemlig mulighed for selv at komme under kitlen, når en færdiguddannet radiograf tager interesserede med på laboratoriet.

Tilbuddet er ikke knyttet til én særlig dag, men planlægges individuelt og afhængigt af, hvornår det passer den studerende og den radiograf, der viser rundt på klinikken.

"Det er de klinisk uddannelsesansvarlige, altså de øverste inden for undervisningen, der tager tid ud af kalenderen til at have kommende studerende
med rundt på klinikken," fortæller studievejleder, Helle Holmsgaard, om klinikbesøget. "Fagligheden er derfor i høj grad i fokus, hvilket giver de kommende studerende et ret unikt indblik i den verden, som færdiguddannede radiografer færdes i."

Et kvalificeret valg - eller fravalg

Helle Holmsgaard har meget positive erfaringer med 'studerende for en dag'-initiativet, der i flere år har været et fast tilbud til kommende Metropol-studerende. Antallet af studerende, der tager imod tilbuddet varierer fra år til år, men over de sidste tre år har 27 interesserede været omkring tilbuddet på radiografuddannelsen, inden de har besluttet sig for at begynde på uddannelsen - eller for at lade være.

"De studerende, der er 'studerende for en dag', inden de begynder på uddannelsen, bliver afklaret, når de er med på klinik," fortæller Helle Holmsgaard. "De finder ud af, hvad uddannelsen bærer hen imod, og de finder ud af, om det er noget for dem, eller ikke er noget for dem, hvilket jo er mindst lige så vigtigt."

Hun forklarer, at hele idéen med 'studerende for en dag' er afklaring og dermed også mindskning af frafald. "Og et kvalificeret fravalg er absolut at foretrække, frem for et ukvalificeret valg, hvor uddannelsen viser sig at være en helt anden, end den studerende havde forestillet sig," tilføjer hun. "Det prøver vi at undgå, ved at vise de studerende uddannelsen, frem for blot at fortælle om den."

Kort og godt

  • Følgende uddannelser tilbyder 'studerende for en dag': Administrationsøkonom, bioanalytiker, ernæring og sundhed, ergoterapeut,
    katastrofe- og risikomanager, laborant, lærer, procesteknolog, professionsbachelor i offentlig administration, radiograf og sygeplejerske.
  • Ønsker man at være 'studerende for en dag', skal man henvende sig til studievejledningen på den respektive uddannelse, som herefter vil sørge for videre kontakt og aftale.

Vil du vide mere?