Stipendieordning under indsatsen højskole med dansk og matematik

Stipendieordningen er en del af indsatsen ”højskole med dansk og matematik”. Læs mere om hele indsatsen med ”højskole med dansk og matematik” her. 

Stipendieordningen giver tilskud til kommende elevers deltagerbetaling til højskoler der udbyder højskoleforløb med dansk og matematik. Eleven modtager et stipendie/økonomisk støtte til at kunne betale for sit højskoleophold. For at kunne søge stipendiet skal du være mellem 18-25 år og uden ungdomsuddannelse.  

Der kan ansøges løbende, ansøgningen om et stipendie skal dog være FFD i hænde inden højskoleopholdets start. 

Stipendieordningen under indsatsen højskole med dansk og matematik har til formål at gøre det muligt for elever som ønsker og har behov for at deltage i et højskoleforløb med dansk og/eller matematik, ved at yde et økonomisk tilskud/stipendie til elevens deltagerbetaling på højskolekurset.  

Se liste med de deltagende højskoler under indsatsen højskole med dansk og matematik her.  

For mere information om hvordan højskolerne arbejder med undervisningen i dansk og matematik læs mere her. 

Inden for de bevillingsmæssige rammer på de årlige finanslove oprettes indsatsen højskole med dansk og matematik, med det formål at understøtte højskoleforløb med dansk og matematik samt elevers deltagelse i disse højskoleforløb. Ordningens midler kommer fra Socialstyrelsen som et driftstilskud. 

I 2024 er der afsat 2,2 millioner kr. samlet til indsatsen højskole med dansk og matematik. Beløbet fordeles mellem de to ordninger under indsatsen hhv. stipendieordningen til elever på højskoleforløb med dansk og matematik og elevstøtteordningen som støtter udviklingen og afviklingen af højskoleundervisningen i fagene dansk og matematik.  

Der kan ansøges om et stipendie på op til 16.400 kr. skattefrit. Ansøges der om et stipendie på mere end 16.400 kr., vil det overstigende beløb over 16.400 kr. være skattepligtigt og indberettes til skat af FFD.    

Det tilstræbes, at midlerne fordeles jævnt over forårs- og efterårssemesteret. Ved mange eller sene stipendieansøgninger kan puljens midler være opbrugt. I det tilfælde vil det tilstræbes, at ansøger tilbydes en plads på det næste semesters kursus. 

 

Stipendieordningen under indsatsen højskole med dansk og matematik kan kun søges af elever og til deres deltagelse i et højskoleforløb med dansk og matematik.  Højskoleforløbet med dansk og matematik skal være på en tilskudsberettiget højskole under højskoleloven. 

Se liste med de deltagende højskoler under indsatsen højskole med dansk og matematik her.  

Der kan kun søges om stipendie hvis du som kommende elev på et højskoleforløb med dansk og matematik; 

  • er mellem 16 og 25 år,  
  • er uden ungdomsuddannelse, eller uden faglige forudsætninger for at kunne starte på ordinær uddannelse 
  • har brug for at udvikle sig fagligt, socialt og personligt for at kunne påbegynde en ungdomsuddannelse.   
  • er dansk statsborger og har bopæl i Danmark 

Læs mere om målgruppen for indsatsen højskole med dansk og matematik her 

 

For at ansøge om et stipendie, skal den kommende elev først kontakte den højskole, som den unge ønsker at gå på. Herefter undersøger skolen den unges økonomiske situation, og hvis det vurderes, at den unge har brug for økonomisk støtte til at nedsætte egenbetalingen, ansøges der om et stipendie.  

Ansøgningen skal være udfærdiget i samarbejde med den højskole, som ansøger ønsker at gå på. Desuden skal højskolen kunne godtgøre, at ansøger har behov for økonomisk støtte.  

Der kan kun ansøges ved at anvende det obligatoriske ansøgningsskema som findes her. 

Der kan ansøges løbende, ansøgningen om et stipendie skal dog være FFD i hænde inden højskoleopholdets start. Hvis eleven ønsker at søge om et stipendie for at starte på et kursus efter kursets start, kan dette også lade sig gøre, men eleven må ikke allerede være startet som elev på skolen, når stipendieansøgningen indsendes.  

Ansøgningerne behandles løbende, og det tilstræbes at ansøgningerne behandles senest 14 dage efter ansøgningen er indsendt. Fra uge 27-31 kan der forekomme en behandlingstid på op til 4 uger grundet sommerferie i sekretariatet. 

Hvis det besluttes at tildele elevstøtte til en højskole, vil højskolen modtage et tilsagnsbrev. Brevet angiver det beløb højskole kan forvente at få udbetalt, ud fra det ansøgte.  

Hvis det besluttes ikke at tildele elevstøtte til en højskole, vil højskolen modtage et afslagsbrev. I afslagsbrevet begrundes det hvorfor det er valgt ikke at tildele elevstøtte.  

 

Ved semesterets afslutning indsender højskolerne et afregningsskema, hvor det oplyses, hvor mange uger de enkelte elever har gået på højskolen under højskole med dansk og matematik. Her godtgøres det, hvor mange af de ansøgte midler der er blevet anvendt, samt om der har været et bortfald, f.eks. i tilfælde af, at en elev er stoppet på højskolen før tid.  

Ved helårselever skal højskolen være opmærksom på, at midlerne udbetales efter hvert afsluttet semester, og at de bevilligede midler således vil blive udbetalt af to omgange.  

Afregningsskemaerne skal være FFD i hænde senest 14 dage efter kursets afslutning. 

Revisionen skal foregå i forbindelse med skolens ordinære årlige revision. 

Når afregningsskemaet er godkendt, udbetales pengene til højskolens NemKonto. Det er den ansvarlige for indsatsen højskole med dansk og matematik, der godkender afregningsskemaet, snarest muligt efter den er modtaget fra højskolen.  

Højskolen vil modtage et udbetalingsbrev med besked om, at afregningsskemaet er godkendt. I udbetalingsbrevet fremgår det beløb der udbetales til højskolen. 

Rådgivning og spørgsmål

Ved spørgsmål om elevstøtteordningens formål og støttemuligheder, retningslinjer, ansøgningsproces, udbetaling mv. kan man kontakte den ansvarlige for indsatsen højskole med dansk og matematik. 

 

Jakob Hvenegaard
Specialkonsulent
Rådgivning

Intensive læringsforløb, særlige målgrupper og unge uden ungdomsuddannelse.