Formål
Kaløs friluftslinje har båret præg af den adventuremæssige tilgang med fokus på at prøve så mange sportslignende friluftsaktiviteter som muligt. Kalø ønsker, med dette projekt, at trække linjen i retning af det, der kaldes nordisk friluftslivstradition, hvor der er mere fokus på naturoplevelser, væren i naturen og kunne klare sig i naturen med fokus på håndværk (byg din egen tarp, kniv, sav, økse mm.), reparationer og ikke mindst fællesskabet om turene ud i naturen. Her er der fokus på at bevæge sig langsomt, ligesom det handler om at kunne bevæge sig i naturen til vands og til lands uanset vejret - med mindre fokus på sportsdelen.
Projektbeskrivelse
- Praksiserfaring
Vi har fået et samarbejde i stand med Middelfart Smakkelaug. Her går nogle erfarne folk, der blandt andet i sin tid var med omkring opbygningen af træskibshavnen i Århus. Lauget både istandsætter og bygger nye smakkejoller, der jo er en historisk bådtype. Den tilhører familien af de nordisk klinkbyggede både, der som tradition kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2021.
Samarbejdet består i, at vi bidrager med to lærere og elever, mens de bidrager med to frivillige fra foreningen samt 4 joller af forskellige størrelser. Vi tager sammen på en tredages tur i både foråret og efteråret 2023. Her undervises vi i sejlads og får erfaring med bådtyper, sejlads som pædagogisk fag og snuser til det vedligeholdelsesmæssige.
- Udvikling, undersøgelse og beskrivelse af faget
En lærer skal undervejs arbejde med, hvor vi får omsat erfaringerne til et fag.
Vi skal besøge den nye højskole på vej i Holbæk, der også skal arbejde med sejlads, og som er længere i processen end vi er. Vi har allerede en aftale med dem.
Vi skal undersøge muligheder i vores ”egen havn” (Nappedam Bådelaug med en stor lystbådehavn, kajakklub, vinterbadeklub og meget mere ligger stort set forenden af skolens matrikel).
Vi skal undersøge samarbejder med jolleforeninger i Ebeltoft og Kalø Vig Bådelaug samt med værkstedet til Fregatten Jylland i Ebeltoft.
Bevilliget beløb: 67.076 kr.
Kontakt: Kenneth Degnbol; kd@kalohojskole.dk