Formål
Brandbjerg Højskole drømmer om at blive et kraftcenter for bæredygtighed i lokalsamfundet (Vejle Kommune og omegn), der kan være med til at drive omstillingen fremad.
Projektbeskrivelse
På Brandbjerg Højskole har vi i sensommeren 2019 lanceret et nyt fagmiljø med 15 fag med overskrifter som ’Bæredygtighed i praksis’, ’Klimaaktivist’, ’Natursyn’, ’Havebrug’, ’Permakultur design’, ’Biavl’ mv. Fagmiljøet giver eleverne mulighed for at undersøge, diskutere og udforske bæredygtighedsudfordringen og dens mulige løsninger i en række fag og tematiserer også de grundlæggende eksistentielle problematikker, som ligger bag (fremtidsusikkerhed, kompleksitet, ubetydelighed, handlekraft, etc.). Fagmiljøet og det skærpede fokus på bæredygtighed har umiddelbart vist sig populært blandt eleverne, som er nysgerrige på at fordybe sig i emnet og smøge ærmerne op og komme i gang.
Det nye bæredygtige fagmiljø betyder også, at der dukker nye muligheder for samarbejdspartnere op. Virksomheder, uddannelsesinstitutioner, landbrug, økosamfund, foreninger og aktivister, der arbejder med bæredygtighed banker nu på vores dør – og vi på deres. Partnerskaber, der før ikke har været tilgængelige. Vi oplever derfor et behov for at kortlægge og etablere lokale samarbejder, netværk og platforme omkring undervisningen i vores bæredygtighedsfag og højskolehverdag og drift i almindelighed.
I samme åndedrag vil vi også række ud over højskolen og undersøge, hvordan vi kan bidrage aktivt til deres arbejde gennem vores undervisning, vores dannelsesrum på højskolen, vores jordbesiddelser og naturområder, og som kraftcenter for bæredygtighed i lokalsamfundet, hvor vi kaster os over fælles projekter.
Med projektet ønsker vi at bidrage til, at højskolerne bliver bedre til at etablere stærke lokale netværk omkring bæredygtig omstilling, som både er til gavn for undervisningen og dannelsesprocessen på højskolen og som bidrager konstruktivt til den bæredygtige omstilling i lokalsamfund, virksomheder og kommuner. Vores hensigt er at dokumentere arbejdsproces, strategi og implementering, så andre højskoler kan få inspiration fra vores arbejde.
Bevilliget beløb: 99.750 kr.
Kontakt: Rane Lange rbl@brandbjerg.dk