Roskilde Festival Højskole ”ØMME DAGE/ Tender days 2023”

Roskilde Festival Højskole laver i samarbejde med Huset KBH, DUF og FORA en ny festival, der på tværs af de kunstneriske discipliner, håndværkstraditioner og relevante videns felter aktiverer en række artister og aktører, som alle er berørt af eller beskæftiger sig med et af samtidens største samfundsproblemer: Den mentale sundhedskrise.

Formål

Formålet er at lave en langsommere, mere øm og tilbagelænet festivaloplevelse under overskriften Ømme dage, der lanceres i en pilotudgave 7.-9. december 2022 og gentages i et større format i december 2023.

Projektbeskrivelse

Med festivalen Ømme dage vil vi, i samarbejde med de to paraplyorganisationer DUF og FORA og en række inviterede kunstnere, forskere og undervisere, kort sagt lave en festival, der med kunst, viden og håndværksarbejde som trædesten giver rum til sårbarhed, ro og en følelse af samhørighed.

Ømme dage finder konkret sted på flere etager i Huset, Danmarks første og stadig meget aktive kulturhus midt i København med adskillige venues, og indholdet programlægges med musik-, kunst- og håndarbejdsværksteder d. 7 og 8. december op til den kulminerende festivaldag d. 9. december, hvor der også vil være andre inddragende værkstedsaktiviteter og workshops (se tentativt programindhold længere nede). Under værkstedsdagene og på selve festivaldagen inviterer vi erhvervsskole- og gymnasieklasser, højskoler, ungdomsorganisationer, husflids- og kunstforeninger med unge medlemmer og universitetsstuderende til at deltage i inddragende værkstedsaktiviteter, koncerter, talks og performative begivenheder. Op til festivalen produceres blandt andet nogle prototyper til bænke, soundscapes og tæppedesign, der under Ømme dage giver festivalgæsterne mulighed for helt konkret at lave deres egne bænke, tæpper, kunstværker og soundscapes.

Prototyperne udvikles sammen med lærerteamet på RoFH og gennem gæsteophold på RoFH for musiker, producer og grafiker Natal Zaks, samt en række inviterede unge fra samarbejdspartnere, der også er med til at udvikle Ømme dages grafiske identitet og programindhold.

Festivalens primære formål og målsætning er, at den mentale sundhedskrise behandles i øjenhøjde med ungdomsgenerationens interesser og æstetiske præferencer, så vi når ud til andre unge end blot eleverne på RoFH. Vi booker derfor i samarbejde med eleverne udelukkende artister og aktører, der taler med relevante følelsesmæssige erfaringer og en stemme som skaber resonans hos målgruppen. For at nå så bredt ud til en generation, der ikke har mange midler til at opleve kultur, så er Ømme dage gratis at deltage i.

Formidling

Vi laver en kommunikations- og evalueringsplan, der indbefatter brug af skolens og samarbejds- og partnerorganisationers SoMe-kanaler, nyhedsbreve og outreach til diverse relevante nyhedsmedier og medieplatforme.

Bevilliget beløb: 215.000 kr.

Kontakt: Jeppe Carstensen; jeppe.carstensen@rofh.dk